WikiLeaks bugüne kadar sızdırılan en geniş CIA belgeleri olarak nitelendirdiği yayınlara Vault-7 (Kasa Dairesi 7) kod ismini verdi.
Kasa Dairesi 7 belgelerinin Sıfır Yılı (Year Zero) isimli ilk bölümünde yayınlanan sayfaların sayısı, ABD'li eski istihbaratçı Edward Snowden'ın Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) hakkında sızdırdığı belgelerden üç yıl içerisinde yayınlanan sayfaların sayısını geçiyor. Zira bu bölüm, Virginia eyaletindeki Langley kentinde yer alan CIA Siber İstihbarat Merkezi'nde bulunan yüksek güvenlikli bir ağdan gelen 8.761 belge ve dosya içeriyor.
RELEASE: Vault 7 Part 1 "Year Zero": Inside the CIA's global hacking force https://t.co/h5wzfrReyy pic.twitter.com/N2lxyHH9jp
— WikiLeaks (@wikileaks) March 7, 2017
"Yakın geçmişte CIA, kötü niyetli yazılımlar, virüsler, trojanlar, silahlandırılmış 'sıfır günü' istismarları, kötü amaçlı yazılım uzaktan kumanda sistemleri ve ilgili belgeler de dahil olmak üzere siber saldırı cephanelerinin büyük bölümü üzerindeki kontrolü kaybetti" denen WikiLeaks açıklaması şöyle devam etti: "Yüzlerce milyon kod satırından oluşan bu olağanüstü koleksiyon, bu koleksiyonu elinde tutan kişiye CIA'in tüm hackleme kapasitesini sunuyor. Arşivin, eski ABD hükümetindeki eski hackerlar ve yükleniciler arasında yetkisiz bir şekilde dolaştı ve bu kişilerden biri, WikiLeaks'e arşivin bir bölümünü temin etti."
'SAMSUNG TELEVİZYONLAR MİKROFON HALİNE GELDİ'
'Sıfır Yılı' sızıntıları, ABD'li istihbarat kurumunun 'küresel gizli hack programının, kötü amaçlı yazılım cephanesinin, iPhone, Android ve Windows ve hatta Samsung televizyonlarına — ki bunlar gizli mikrofon haline geldi — yönelik düzinelerce silahlandırılmış 'sıfır günü' istismarının' kapsamını ve yönetimini ifşa etti.
CIA'in 2001 yılından bu yana Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) üzerinde siyasi ve bütçesel üstünlüğe sahip olduğunu da belirten WikiLeaks, CIA'in, küresel çapta önemli hacker bir filosu kurduğunu vurguladı.
Öte yandan WikiLeaks, sızıntıların kaynağı olduğu belirtilen bir kişinin sözlerini şöyle aktardı: "Bir siber 'silah', 'serbest' kalır kalmaz, saniyeler içinde dünyaya yayılabilir ve rakip ülkeler, siber mafya ve genç hackerlar tarafından kullanılabilir."
WikiLeaks exposes alleged CIA hacking @AFP https://t.co/7ilwYxyfto pic.twitter.com/42goIRQbNz
— AFP news agency (@AFP) 8 Mart 2017
'CIA, AKILLI TELEFONLARIN YÜZDE 85'İNİ SİLAH HALİNE GETİRDİ'
Öte yandan WikiLeaks'in bu yeni ifşaatı akıllı telefonların yüzde 85'inde kullanılan Android işletim sistemini de takip edildiği ortaya çıktı. Buna göre, CIA, bireylerle ilgili gizli şekilde bilgi toplamak için Android sistemin açıklarını belirledi.
WikiLeaks' #Vault7 reveals numerous CIA 'zero day' vulnerabilities in Android phones https://t.co/yHg7AtX5gg pic.twitter.com/g6xpPYly9T
— WikiLeaks (@wikileaks) March 7, 2017
WHATSAPP, TELEGRAM, WEİBO…
Wikileaks, CIA birimlerinin, akıllı telefonlardaki Whatsapp, Telegram, Signal, Wiebo gibi uygulamaların kullandığı şifreleme sistemini aşabildiğini de açıkladı. ABD'li istihbarat kurumu, bu uygulamalardaki mesajlara, henüz şifrelenmeden ulaşabiliyor.
WikiLeaks #Vault7 confirms CIA can effectively bypass Signal + Telegram + WhatsApp + Confide encryptionhttps://t.co/h5wzfrReyy
— WikiLeaks (@wikileaks) 7 March 2017
FRANKFURT'TAKİ ABD KONSOLOSLUĞU, ÜS İŞLEVİ GÖRÜYOR
WikiLeaks sızıntılarına göre, Frankfurt'taki ABD konsolosluğu, CIA'in gizli hacker üssü olarak çalışıyor. Konsoloslukta istihbarat ajanları diplomatik pasaport edinerek hükümetten gizlenme imkanı buluyor.
Açıklanan belgelerde, CIA'in hacker'lar için yazdığı bazı ipuçlarına ve Frankfurt'ta nasıl davranmaları gerektiğine ilişkin bazı yazılara da yer verildi.
CIA tips for its hackers going to the covert CIA hacking base hidden in the US consulate in Frankfurt #Vault7 https://t.co/OoGhXa0rAJ pic.twitter.com/iyuZhVEXms
— WikiLeaks (@wikileaks) 7 March 2017
Sızıntılara göre, Frankfurt'taki ABD konsolosluğu, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'daki misyonları yürüten ajanların da üssü olarak kullanılıyor.