Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) yeni Ürün Beklentileri ve Gıda Durumu raporuna göre, küresel gıda arz koşullarının güçlü olmasına rağmen sivil çatışmaların ve başta Doğu Afrika olmak üzere kuraklığın mağduru olan bölgelerde gıdaya erişim çok ciddi şekilde düşmüş durumda.
ÇATIŞMALAR AÇLIK SORUNUNU KÖRÜKLÜYOR
Raporda, gıda için dış yardıma ihtiyaç duyan 37 ülkeden 28'i, El Nino doğa olayının tetiklediği kuraklığın 2016'da tarım ürünlerinin yetiştirilmesine büyük zarar verdiği Afrika'da yer alıyor. Uzmanlar, tarımsal üretiminin bölgede yükseleceğini tahmininde bulunsa da, uzayıp giden çatışmalar ve karışıklıklar, yerinden edilen ve açlık çeken kişi sayısını arttırıyor.
Güney Sudan'da resmi olarak kıtlık ilan edilirken Nijerya'nın kuzeyi, Somali ve Yemen'deki gıda güvenliği de ciddi endişelere neden oluyor.
'DAHA ÖNCE GÖRÜLMEYEN BİR DURUM'
GÜNEY SUDAN: FAO raporuna göre, halihazırda Güney Sudan'da 100 bin insan açlık çekiyor. Ülke genelinde toplamda yaklaşık 4.9 milyon kişi uzmanlar tarafından kriz, acil durum veya kıtlığa maruz kalan insanlar olarak sınıflandırılıyor. Bu sayının Temmuz'da 5.5 milyona yükselmesi bekleniyor ki, bu ülke nüfusunun yarısı anlamına geliyor.
NİJERYA: Nijerya'nın kuzeyinde de 8.1 milyon insan şiddetli gıda güvensizliği koşullarında yaşıyor. Bu durum 2016'da tahıl üretimi ortalamanın üstünde gerçekleşmesine rağmen yaşanıyor. Neden olarak çatışmalar sonucu piyasa işleyişinin bozulması ve ulusal dövizin değerindeki ani düşüş gösterilçiyor.
YEMEN: Yemen'de, ülke nüfusunun üçte ikisini oluşturan 17 milyon insanın gıda güvenliği eksikliği koşullarında yaşıyor. Bunların yarısı acil yardıma ihtiyaç duyuyor. FAO raporunda, "Bu ülkede kıtlık ilan etme riski çok yüksek" diye kaydedildi.
SOMALİ: Somali'de ise çatışmalar, sivil güvensizlik ortamı ve kuraklık, ciddi gıda güvensizliği yaşayanların sayısının iki kattan fazla yükselerek 2.9 milyona ulaşmasına yol açtı. Kuraklık yem imkânını düşürürken son üç sezondur görülen yağış zayıflığı yüzünden ülkenin güneyinde hasadın düşmesi bekleniyor. Orta kesimlerde ise bu oranın ortalamanın yüzde 70 altında gerçekleşmesi ve halkı ciddi bir gıda eksikliğine sevk edeceği tahmin ediliyor.
Afganistan, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Irak, Myanmar ve Suriye'deki çatışmalar ve sivil karışıklıklar, milyonlarca insan için zaten kötü olan gıda güvensizliği şartlarını daha da ağırlaştırıyor. Bu durum, mülteci ağırlayan komşu ülkeleri de etkiliyor.