İsrail’in 1967 yılından bu yana işgal altında tuttuğu Batı Şeria’daki yasadışı yerleşim yerlerinde yaşayan üç Yahudi gencin Hamas tarafından kaçırılarak öldürülmesi ardından başlayan ve 51 gün süren Gazze saldırılarıyla ilgili rapor, savaşın sona ermesinden yaklaşık 1.5 yıl sonra yayınlandı.
İsrail Devlet Denetçisi Joseph Şapira tarafından hazırlanan 200 sayfalık raporda, İsrail tarafından ‘Koruyucu Hat Operasyonu’ adıyla anılan savaş öncesinde Başbakan Benyamin Netanyahu, dönemin Savunma Bakanı Moşe Ya’alon ve güvenlik kabinesini tansiyonun düşürülmesini sağlayabilecek diplomatik adımları değerlendirmediği aktarıldı.
Raporda, savaşın başlamasından sadece iki gün sonra Ya’alon’un ‘İsrail, Gazze Şeridi’ndeki rahatsızlığa yanıt verseydi bundan kaçınmanın mümkün olduğu’ yönündeki sözlerine de yer verildi.
Öte yandan İsrail’in iç istihbarat servisi Şin Bet ve askeri istihbarat servisi AMAN’ın Hamas’la ilgili topladığı veriler arasında büyük farklılıklar olduğu ifade edilen raporda, “Bu durum, Gazze saldırısı (İsrail açısından) başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açtı” değerlendirmesinde bulunuldu.
Netanyahu’nun Hamas’ın Gazze’deki kazdığı tünellere ilişkin istihbarat raporlarını, Özel İsrail Bakanlar Konseyi’nden gizlediği kaydedilen raporda, “Siyasi, askeri ve istihbarat birimleri bu tünellerin büyük tehdit teşkil ettiğini biliyordu. Ancak alınan önlemler bunun için yeterli değildi” denildi.
Netanyahu’nun yanı sıra Ya’alon’un da ‘tünellerle ilgili zaruri bilgileri’ Özel İsrail Bakanlar Konseyi ile paylaşmamakla suçlandığı raporda, ‘tünellerin yarısının, İsrail güvenlik duvarını aşarak Gazze sınırına yakın bölgelerdeki Yahudi yerleşim birimlerine kadar ulaştığı’ kaydedildi.
Raporda, tünellerle ilgili istihbarat bilgilerinin paylaşılması durumunda daha faal kararların alınabileceği vurgulanarak, İsrail ordusunun, Gazze’den atılan füzelere karşı koymakta başarısız kaldığı kaydedildi.
KNESSET, NETANYAHU’DAN AÇIKLAMA İSTEDİ
İsrail Parlamentosu’na (Knesset) bağlı Devlet Denetleme Kurulu, yayımlanan raporla ilgili Netanyahu’dan açıklama yapması talebinde bulundu.
Raporun yayınlanmasının ardından yazılı bir açıklama yapan Netanyahu ise söz konusu suçlamaları reddederek, İsrail’in 2014’te Gazze’ye başlattığı saldırıyı ‘büyük bir başarı’ olarak niteledi.
Hamas’a ağır bir darbe vurduklarını savunan Netanyahu, “İsrail yaklaşık bin teröristi öldürdü ve binlerce roketi de imha etti. Ayrıca daha önce paylaştığımız bilgiler doğrultusunda Demir Kubbe (hava savunma sistemi) güçlendirilerek Hamas’ın İsrail kentlerine attığı füzeler engellendi” dedi.
Hamas’ın tüneller aracılığıyla İsrail vatandaşlarını kaçırma planlarının önlendiğini savunan Netanyahu, daha önce yaptığı açıklamada da Hamas’ın 2014’teki Gazze saldırılarda ‘daha önce hiç almadığı kadar ağır darbeler’ aldığını öne sürmüştü.
İSRAİL ORDUSU: SINIRLARIMIZ 1967’DEN BU YANA HİÇ OLMADIĞI KADAR GÜVENLİ
İsrail ordusu da yazılı bir açıklama yaparak iddiaları reddetti ve Hamas’ın tünellerine ilişkin her türlü teknolojik çözümün incelenerek sunulan raporların ivedilikle ele alındığı belirtildi.
Açıklamada ayrıca İsrail sınırlarının şu anda 1967’den bu yana hiç olmadığı kadar güvenli olduğu iddia edildi.
RİVLİN’DEN ‘YAŞANANLARDAN DERS ÇIKARMA’ ÇAĞRISI
Öte yandan İsrail Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, 2014 Gazze saldırısına ilişkin yayımlanan raporla ilgili polemiklerden uzak durulması, anlaşmazlıkların bitirilmesi ve yaşananlardan ders alınması çağrısında bulundu.
Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada ise “Söz konusu rapor, İsrail’in Filistin direnişi karşısındaki yenilgisini zımni şekilde kabul ettiği ve İsrail’in hedeflerini gerçekleştirmede başarısız olduğunun delilidir” ifadesi kullanıldı.
‘İşgal güçleri’ liderlerinin tedirgin olduğu belirtilen açıklamada, “Bu liderler halkını kandırıyor ve yalan söylüyor. Filistin direniş güçlerinin tünelleri bir silah olarak kullanması ve Filistin halkını müdafaa etmesi hakkıdır” değerlendirmesinde bulunuldu.
İslami Cihad’ın açıklamasında da söz konusu raporun, “İsrail’in 2014’te Gazze’ye yönelik saldırılarında başarısız olduğunun kabulü” şeklinde değerlendirilerek, söz konusu raporun yankıları ile İsrailli partiler arasındaki çekişmelerden Filistin halkına vazife çıkarılmaması konusunda uyarı yapıldı. Açıklamada, “Filistin direniş güçlerinin herhangi bir saldırıyla mücadele için hazırlandığını” vurguladı.
NE OLMUŞTU?
İsrail’in, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze’ye 7 Temmuz 2014’te başlattığı son saldırısında 2 bin 158 Filistinli hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Söz konusu saldırılarda binlerce yapı tamamen yıkılırken, on binlerce bina da zarar görmüştü.