Değişiklikle, TBMM ve yargı organlarının, cumhurbaşkanının kararlarını bir kez daha gözden geçireceği ya da durduracağı neredeyse tüm denetleme mekanizmalarının ortadan kaldırılmış olmasının eleştirildiğini raporda şu ifadelere yer verildi: “Demokratik sisteminin dramatik bir biçimde gerilediği ve otokratik, tek adam rejimi yolunda olduğu. Otoriter bir rejimi engelleyecek tüm gerekli mekanizmalardan da yoksun olduğu.”
DW Türkçe’nin aktardığına göre, Komisyon’un raporunda, başkanlık sisteminde cumhurbaşkanının hiçbir denetim olmaksızın bakanları atayabileceği ya da görevden alabileceği saptamasına da yer verildi.
Cumhurbaşkanının, şimdiye kadar olduğundan daha yoğun olarak, ülkeyi kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) yöneteceği ve olağanüstü durumu, kendi isteği doğrultusunda, uzatabileceğine de Komisyon raporunda dikkat çekildi.
Komisyon son olarak da Türkiye’de zaten gücü azaltılmış olan yargının yeni başkanlık sistemi ile bağımsızlığını tamamen kaybedeceği görüşünü de savundu.
Bu arada hedeflenen reformların 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen olağanüstü hal ortamında yapılacak olmasını da eleştirilen raporun sonuç bölümünde, “Siyasi özgürlüklerin yoğun bir biçimde sınırlandırılmış olması, anayasa referandumu için gerekli olan demokratik çerçevenin oluşmasını kesinlikle engelliyor” ifadesi kullanılıyor.
Komisyon bu gerekçelerle Ankara’nın referandumun olağanüstü hal uygulaması kaldırılıncaya kadar ertelenmesini ya da siyasi özgürlüklerin budanmasına son verilmesini talep etti.