Sputnik'in aktardığına göre 2018 yılı içerisinde uygulamaya girmesi planlanan 'Akıllı Sınırlar' sistemi, AB'ye yasadışı giren göçmenleri, terör şüphelilerini ve organize suç şebekeleri üyelerini teşhis etmeye yardımcı olacak.
Avrupa Komisyonu tarafından 2013'te duyurulan 'Akıllı Sınırlar' projesi, ilk olarak Kayıtlı Yolcu Programı'nı (RTP) ve Giriş/Çıkış Sistemi'ni (EES) geliştirmeyi hedefliyordu.Bu çerçevede üçüncü ülke vatandaşları RTP uygulamasına başvuracak ve başvuranlarla ilgili bilgiler toplanacak, onay verilirse kendilerine çipli bir kart verilecek.
Kayıtlı Yolcu programına göre, AB vatandaşı olmadığı halde 180 günlük dönem içerisinde 90 günden daha uzun süre AB'de bulunan kişilere elektronik kart verilecek ve ziyaretlerine ilişkin bilgiler bu elektronik kartlarda bulunacak.
Elektronik kart sahipleri sınırlardan geçerken bilgilerinin okunabilmesi için yerleştirilecek özel turnikelerde bu kartları okutacak ve ayrıca parmak izi taramasına tabi tutulacak. Kişiyle ilgili biyometrik verileri, seyahat belgesi ve varsa vize ile ilgili bilgileri okuyacak olan akıllı kapı bilgileri sisteme aktaracak.
SEYAHAT GEÇMİŞİNE DAİR DETAYLI VERİLERE ULAŞILACAK
Giriş Çıkış programı ise AB ülkeleri vatandaşı olmayan kişilerin, birliğe girerken çipli elektronik kartlar yerine uluslararası pasaportlarını turnikelerde okutmalarını öngörüyor. Bu programla da, üçüncü ülke vatandaşının Schengen ülkesinde kalış süresiyle ilgili kesin ve güvenilir hesaplama yapılabileceği gibi, yolcunun seyahat geçmişi hakkında da detaylı bilgiye ulaşılabilecek.
MALİYETİ 1.1 MİLYAR EURO
Akıllı Sınırlar projesinin AB'ye maliyetinin ortalama 1.1 milyar euro olacağı tahmin ediliyor.
Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, İrlanda, Romanya ve Birleşik Krallık dışındaki tüm Avrupa Birliği ülkeleri ile AB dışındaki İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lihtenştayn Schengen bölgesinin vize uygulaması kapsamında bulunuyor.