‘Yoldan Çıkmış Simalar'ın müzik, anı ve deneme kavşağında kesiştiğini söyleyen Murat Beşer, kitabında sınıf atlamaya, gösterişe, para pula, kariyere, şana şöhrete sırt çeviren, tek tutkuları müzik olan insanları anlattığını söyledi. 35 hikaye-makaleden oluşan kitapta yer alan plakçı, gitarist, yapımcı, kafebar işletmecisi, şarkıcı, dergi çıkarma heveslisi, tutunamamış grup müzisyeni gibi gerçek kişilerin müzikle kesişen hikayesini anlatıyor.
Beşer, Güzel Sanatlar Resim Bölümünde okurken, hevesinin kırıldığını, zira resim satmak için bürokratik birtakım çevrelere dahil olunması gerektiğini, aksi takdirde resimle hayatını sürdüremeyeceğini anladığını, bu dönemin de tümüyle müzikle uğraşmak için bir dönüm noktası olduğunu ifade etti ve kendisine müziği aşılayan ilk ismin 'BabaZula' grubu üyelerinden Murat Ertel olduğunu söyledi.
‘MÜZİĞE GÖNÜL VERMİŞ 'GERÇEK TARİH KAHRAMANLARINI' ANLATTIM'
Kitabının yüzünün alt kültürlere dönük olduğunu ifade eden Beşer, Tarkan hakkında kitap yazmanın kendisi hakkında hiçbir şey ifade etmeyeceğini, bu yüzden de bu kitabı yazdığını ve kitapta geçen müziğe gönül vermiş ‘gerçek tarih kahramanlarını' anlattığını söyledi.
Beşer, kitabındaki makaleleri bir parça Sait Faik hikayesi, bir parça Çetin Altan fıkrası kıvamında anlatmayı tercih etmiş. ‘Yoldan Çıkmış Simalar', 35 hikaye-makaleden oluşmakla birlikte Beşer'in gelecek yıllarda basılmayı bekleyen 5 kitaba karşılık gelecek kadar hikayesi var.
Türkiye'de müzik ve müziğin seyrine dair, çoğunlukla popüler, bir dönem var olup kaybolmuş ya da kalıcı şöhrete ulaşmış isimler üzerinden yazılmış epey kitap var. Murat Beşer, tam ters istikamette bir yola sapıyor:
Aslında müzik âleminin göbeğinde olup, bu âleme bir tür yön verip popüler olmamış, şöhrete ulaşmamış fakat müzik aşklarından hiç taviz vermemiş kişileri ele alıyor.
‘Yoldan Çıkmış Simalar', okuru kenarda köşede kalmış gözüken ama özellikle bir döneme, birçok insanın hayatına damga vurmuş, müzik zevki aşılamış, toplumun kendilerine biçtiği rolü kabul etmeyen, 'nevi şahsına münhasır' bu insanların arasında dolaştırıyor. Öte yandan alttan alta da memleket müzik tarihinin, bilhassa rock ve türlerinin seyrine de ışık tutuyor.
MURAT BEŞER KİMDİR?
1962 İstanbul doğumlu. 1985-92 arasında MSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nde resim okudu. Öğrenciliği sırasında zamanın önde gelen dergi ve gazetelerine müzik ve popüler kültür konularında makaleler yazmaya başladı. Rock müzik dergisi Stüdyo İmge'nin editörlüğünü yaptı. Önemli mekânların müzik direktörlüğünde, bazı büyük organizasyonların müzik danışmanlığında bulundu. Yıllarca Cumhuriyet ve Milliyet gazetelerinde müzik yazarlığını sürdürdü, TRT'de beş yıl, Radyo Kuzey'de bir yıl program yaptı. İstanbul'un başta gelen mekân, festival ve partilerinde DJ'lik yaptı. İKSV İstanbul Caz Festivali'nde danışma kurulu üyeliğinde bulundu, The Salon'da bir sezon müzikal konularda paneller düzenledi.