İsveçli gazeteci Gunilla Von Hall, Almanya’da geçen hafta 53.’sü düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’nda bir hayli popüler olan Rusya Devlet Başkanı Sergey Lavrov’la ilgili bir yazı kaleme aldı.
Von Hall’un Svenska Dagbladet gazetesinde 17 Şubat’da yayımlanan yazısı, Lavrov’un kendini hemen fark ettiren dış görünüşünün tarifiyle başladı. Bir odaya girdiğinde Lavrov’u fark etmemenin imkânsız olduğunu söyleyen Von Hall “Lavrov uzun boylu ve karizmatik biri. Jestleri abartılı ama göze batmıyor. Genellikle zarif takım elbiseler giyip ipek kravat takıyor. Dikkatli bakışlarıyla, çelik çerçeveli gözlüklerinin ardından etrafı süzüyor. Bazen de dudağının ucundaki sigarasıyla görülebiliyor” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Lavrov’un Rusya’nın dış politikasını sonuna kadar savunmasını takdirle karşılayan Von Hall, bu durumun ABD Dışişleri Bakanlığı koltuğunun eski sahiplerinden Condolezza Rice ve Hillary Clinton’ı histerinin eşiğine sürüklediğini vurguladı. Yabancı diplomatların kendisine ‘Bay Hayır’ diye hitap ettiğini söyleyen Von Hall, bu lakabın kaynağının Sovyetlerin eski dışişleri bakanları Vyaçeslav Molotov ve Andrey Gromiko olduğunu hatırlattı.
Von Hall, Lavrov’un bu tavizsiz duruşunu Suriye’nin kimyasal silah stokuyla ilgili düzenlenen görüşmeler ve İran’la yürütülen nükleer müzakerelerde de sergilediğinin altını çizdi. Von Hall’a göre Lavrov’un bu sağlam duruşu, ABD’nin Kırım’a ilişkin taleplerine verdiği cevaplarda da görülebiliyor:
“Dünya çoğu zaman karanlık ve sert bir Lavrov görse de, bu görünüşünün ardında inanılmaz derecede işinin ehli, akıllı ve yetenekli bir diplomat var. Pek çok kişi 63 yaşındaki Lavrov’u dünyanın en iyi diplomatlarından biri olarak görüyor.”
(Moskova Devlet Üniversitesi’nden 1972’de yılında mezun olduktan sonra Sovyet diplomasi hizmetlerinde çalışmaya başlayan Lavrov, Sri Lanka’da görev yaptı. Sonraki süreçte Lavrov 15 yıl BM’de Sovyetler Birliği ve Rusya’yı temsil etti, 2004’te de dışişleri bakanı oldu.)
Rusya Dışişleri Bakanı görevine getirildiğinden beri Lavrov’un Rusya’nın çıkarlarını koruduğunu ve bu korumacılığın bazen ‘buldozer diplomasisi’ olarak nitelenecek bir seviyeye ulaştığını yazan Von Hall, Lavrov’un İngilizce ve Fransızcayı akıcı konuşabildiğini ama prensip olarak resmi temaslarda Rusçadan vazgeçmediğini vurguladı.
Prensipler söz konusu olunca Lavrov’un diş göstermekten çekinmediği yönündeki gözlemlerini de aktaran Von Hall, eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan’la ilgili bir anekdotu yazısına taşıdı. Annan BM binasında sigara içilmesini yasaklamış, Lavrov da Annan’ın binanın sahibi olmadığını söyleyerek sigara içmeye devam etmişti.
‘LAVROV, İĞNELEYİCİ ESPRİLERİ VE ETRAFINDAKİ GÜZEL KADINLARLA TANINIYOR’
Bu arada Von Hall yazısında Lavrov’un diplomasi hünerlerinden başka özelliklerinden de bahsetti. Lavrov’u ‘ağzının tadını bilen’ biri olarak tanımlayan Von Hall, şu ifadeleri kullandı: “Lavrov en iyi kalite içecekleri içmesi, iğneleyici esprileri ve etrafındaki güzel kadınlarla tanınıyor. Tatillerde ise pahalı takım elbiselerini çıkarıp kayak ve rafting yapıyor. İş dışındaki zamanlarda cep telefonunu kapatmasıyla da ‘ünlü’.”
Bunlarla birlikte Von Hall, Lavrov’un sinirlendiği zamanlar olduğunu da anlattı: “Bir keresinde (İsviçre’nin) Cenevre kentindeki bir toplantıda bir gazeteci, fotoğraf için Kerry ve Lavrov’un biraz daha birbirlerine yaklaşmasını istemişti. Lavrov da ‘Bize emir vermek için değil kendin o kareyi yakalamak için buradasın’ demişti.”
LAVROV: RUSYA DIŞİŞLERİ’NİN ÇARI
Von Hall, yazısını şöyle bitirdi: “İşte Lavrov, Rusya Dışişleri’nin çarı böyle biri. Bazen etrafındakileri cezbeden arkadaşça tavırlar, bazen de kötücüllüğe varan ölçüde pervasız. Müzakere masasında zorlu bir partner.”
Hall “Rus dışişlerinin çarı böyle biri. Bazen inanılmaz dostane, bazen de zehirli, uzlaşmak için zor bir partner” ifadelerini kullandı.
T shirts of the foreign minister, Sergey Lavrov, (smoking) on sale in Sochi, Russia… pic.twitter.com/1KucxW7aYT
— Bryan MacDonald (@27khv) March 10, 2016