Samsun'un Tekkeköy İlçesinde TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Kitap Fuar'ında okurları ile bir araya gelen Prof. Dr.Canan Karatay, düzenlediği söyleşi sonrası gaetecilerin sorularını yanıtladı.
"Bal, sıvı şekerdir. Aynı zamanda içinde yüzde 60 früktoz, yüzde 40 glikozdur. Bal da pekmez de sıvı şekerdir. Eğer kiloluysanız, tansiyon ya da kalp hastasıysanız bilin ki şekerinizi çok çabuk fırlatır ve vücudunuzu yağlandırır. Onun için bizi sürekli tok tutacak enerji verecek yiyecekleri tüketmemiz acıkmamızı önler. Sık yersek acıkırız. Ekmek, bal yersek acıkırız. O halde sağlıklı köy tereyağı, sağlıklı soğuk sıkım zeytinyağı yediğiniz zaman ya da yumurtayla beraber yendiği zaman sağladığı enerji kömür enerjisine benzer. Ama ekmek yediğiniz zaman sağladığı enerji saman alevinin verdiği enerjiye benzer. Çok çabuk söner ve çabuk acıkırsınız. Onun için 'Ben doyamıyorum' ya da 'ben ekmek yemeden duramıyorum' oluyorsunuz. Onu bilin ki beyninizde morfin reseptörlerini uyarmıştır o ekmeğin içinde ki lektid. Onun için morfinman gibi ekmek bağımlısısınız."
'ŞEKER YEMEYECEKSİNİZ'
Ekmeği azaltıldığı takdirde bir çok hastalık riskinin azaldığını anlatan Prof.Dr. Karatay, un haline gelmiş ve işlenmiş bütün unlar kan şekeri olarak vücutta müdahale gördüğünü, karaciğerinizi yağlandırp ve hastalıkların 'temelini' attığını anlatırken şöyle dedi: