Örgüt hamileliklerinin erken aşamalarında olan ve kürtaj isteyen kadınlara bu hizmeti sunuyordu.
Çoğunluğunu Katolik nüfusun oluşturduğu Guatemala'da annenin hayatının tehlikede olduğu durumlar haricinde kürtaja izin verilmiyor.
Guatemala Devlet Başkanı Jimmy Morales'ten harekete geçme emri aldıklarını açıklayan ordu, örgütün kürtaj operasyonlarını 'insan hayatını korumak ve ülke kanunlarını savunmak' amacıyla engelleyeceğini duyurdu.
Askerler aktvistlerin tekneden inmesine ve Guatemalalı kadınların tekneye binişine izin vermiyor.
'Dalgalardaki Kadınlar' örgütü üyeleri ise Guetamala karasularında dolaşmak için yasal izinleri olduğunu ve yetkillerin tekneyi 'yasadışı' olarak bağladığını savunuyor.
'GUATAMELA'DA YILDA 6O BİNDEN FAZLA YASADIŞI KÜRTAJ YAPILIYOR'
Hollanda merkezli örgüte göre Guatemala'da her yıl 60 binden fazla yasadışı kürtaj operayonu yapılıyor ve bu da kadınların deneyimsiz insanlara kendilerini emanet etmesi ile yaşamların riske sokmasına yol açıyor.
Örgüt sözcüsü Leticia Zeviç, La Hora gazetesine yaptığı açıklamada "Dini inançlara saygı duyuyoruz ancak kürtaj demokrasinin temel haklarından birisidir" dedi.
Guatemala Katolik Kilisesi ve ülkedeki diğer dini yetkililer is teknenin ülkedeki varlığından oldukça rahatsız.
Hatta Guatemalalı milletvekili Raul Romero, Kongre'de konu hakkındaki açıklamasında "Ölüm gemisi ülkeye geldi" ifadelerini kullandı.
Birçok Latin Amerika ülkesinde kadınların kürtaj yaptırmasına izin verimiyor ya da sadece annenin hayatı tehlikde ise onaylanıyor.