Avrupa Komisyonu’nun, İngiltere’den, Brexit anlaşmasından sonra da Avrupa Birliği (AB) projeleri için ödemede bulunmaya devam etmesini istediği belirtildi.
İngiliz Daily Telegraph gazetesinin iddiasına göre, Avrupa Komisyonu, İngiltere’nin 2014-2020 bütçe dönemi için birliğe verdiği taahhütleri, anlaşma tarihi olan Mart 2019’dan 2023 yılı sonuna kadar ödemeye devam etmesini önerdi.
Europe wants Britain to pay billions into EU schemes up until 2023 https://t.co/lzXdWC0AP3 ^DailyTelegraph pic.twitter.com/1Dsetm8OVq
— News, Views, People. (@NVPeople) February 20, 2017
Daily Telegraph, söz konusu planın, İngiltere ile gelecekteki ticari ilişkileri düzenleyecek bir anlaşmadan önce 60 milyar euro'luk bir ‘Brexit faturası’ ödenmesini isteyen AB talebinin bir parçası olduğunu iddia etti. Gazete, önerinin, Avrupa Komisyonu’nun baş Brexit müzakerecisi Michel Barnier ile AB üyesi 27 ülkenin üst düzey yetkilileri arasında bu ayın başında gerçekleşen bir toplantıda sunulduğunu belirtti.
Haberini AB içinden diplomatik bir kaynağa dayandıran Daily Telegraph, önerinin amacının, İngiltere’nin AB’den ayrılmasıyla birlik bütçesinde oluşacak yıllık 10 milyar euronun üzerindeki‘kara deliği’ kapatmak olabileceğini ifade etti.
'AVRUPA KOMİSYONU İLE FRANSA VE ALMANYA ARASINDA İNGİLTERE ÇATLAĞI'
Gazetenin kaynağına göre, Avrupa Komisyonu söz konusu toplantıda, İngiltere’ye borç ödemesinde, AB varlıklarında sahip olduğu payı kullanma izin verilmesi gerektiğini savundu. Almanya ve Fransa ise buna karşı çıktı.
Avrupa Komisyonu ayrıca, gelecekteki ticari ilişkiler tartışmaya açılmadan önce, İngiltere’nin, borçlarının nasıl hesaplanacağı konusunda bir prensip anlaşması imzalamasını istedi. Almanya ve Fransa bu konuda da kaygıları bulunduğunu belirtti. İki ülke, İngiltere’nin ileride üzerinde değişiklik talep edeceği gevşek bir anlaşma değil bağlayıcı ve daimi bir anlaşmadan yana olduklarını ifade etti. Komisyon yetkilileri ise, İngiltere’nin borçlarını ödemesi ilkesinden vazgeçmeyeceklerini fakat borçların nasıl sunulacağı konusunda esneklik gösterilebileceğini belirtti.
'AVRUPA KOMİSYONU, İNGİLTERE'YE TAVİZ VERDİ'
Brexit sonrasında AB’ye uzun yıllar ödeme yapılması olasılığı İngiltere Başbakanı Theresa May’in politik olarak başını ağrıtıyor. Fransa ve Almanya ise, ilişkilerin kötüleşmesi durumunda, İngiltere’nin AB’ye olan yükümlülüklerini yerine getirmeyeceğinden korkuyor.
BREXIT BAKANI DAVIS: İNGİLTERE, BREXIT İÇİN RÜŞVET VERMEYECEK
Öte yandan, Brexit Bakanı Davis, İngiltere'nin Afrika ve Asya ülkelerindeki kalkınma projelerine verdiği maddi yardımı, Brexit müzakerelerinde desteklerini almak için AB üyesi Doğu Avrupa ülkelerine yönlendireceği şeklindeki iddiaları reddetti.
Ministers want to divert aid from Africa to eastern Europe 'to get better Brexit deal' https://t.co/Uvw3e4OhbE
— UK Today (@UKTodayTopNews) February 19, 2017
Letonya Dışişleri Bakanı Edgar Rinkevics ile Riga'da bir araya geldikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davis, söz konusu haberlerin 'tamamıyla mantıksız' olduğunu belirtti. Davis, "Müzakereler henüz başlamadı fakat işlerin bu şekilde yürüyeceğini zannetmiyorum" dedi.
'BREXIT, AB İLE BOŞANMAK ANLAMINA GELMİYOR'
Davis, Brexit hakkında ise, "Bu bir boşanma değil. Oldukça modern, yeni bir ilişki" diye konuştu.