Açıklamada, 3 hafta boyunca aralıksız süren çalışmaların, Birleşmiş Milletler (BM) Ateşkesi İzleme ve Doğrulama Mekanizması, ulusal polis teşkilatı gibi kuruluşların desteğiyle sonuca ulaştığı bildirildi.
'FARC'IN ALANLARA ULAŞMASI TARİHİ BİR GELİŞMEDİR'
Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, "FARC'ın silah bırakma ve topluma geri dönmesi için belirlenen alanlara ulaşması tarihi bir gelişme. Barışın ilerlediğini gösteren herkese teşekkürler" değerlendirmesinde bulundu.
— Juan Manuel Santos (@JuanManSantos) 18 Şubat 2017
BM Kolombiya Misyon Şefi Jean Arnault da gecikmelere rağmen isyancıların bölgelere ulaştığını doğruladı.
1 Mart itibarıyla silah bırakma işlemlerinin başlamasının öngörüldüğünü aktaran Arnault, silahların depolanacağı alanlardan bazılarının henüz hazır olmadığını da belirtti.
REFERANDUMDAN 'HAYIR' ÇIKMIŞTI
Ülkede 2 Ekim 2016'da hükümet ile FARC arasında imzalanan barış anlaşması halk oylamasına götürülmüş, yaklaşık 13 milyon Kolombiyalı'nın oy kullandığı referandumda yüzde 50.24 oranında 'Hayır' oyu çıkmıştı.
Küba'nın başkenti Havana'da yeniden masaya oturan tarafların uzun görüşmelerin ardından, 12 Kasım 2016'da yeni barış anlaşmasına varılmış, bu anlaşma 24 Kasım 2016'da Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC lideri Rodrigo Londono tarafından imzalanmıştı.
50 YILDA 260 BİN KİŞİ ÖLDÜ
Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da 50 yıldan fazla süren iç savaş, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden oldu.