Yunanistan'ın mali ve ekonomik durumunun ele alındığı Avrupa Parlamentosu'ndaki toplantıda konuşan Alman milletvekili Hans-Olaf Henkel, ülkenin 'Avrupa Birliği (AB) ortak para birimi zincirlerinden kurtarılması ardından borcunu ödemesinden vazgeçilmesi' önerisinde bulundu. Henkel, böylelikle Yunanistan'ı yeni yardım programlarıyla 'kurtarmaya' gerek kalmayacağını belirterek ülkenin ekonomisinin rahatlayacağını ifade etti.
Türkiye'nin önde gelen iktisatçılarından Prof. Dr. Korkut Boratav, Henkel'in önerisinin Yunanistan'ın AB'den çıkması anlamına gelmediğini belirterek, ülkenin ulusal para biriminin olmamasının ekonomik krizin etkilerini artırdığını vurguladı. Boratav, halkın ortak para biriminden çıkılması talebine rağmen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın bunu göze alamadığını, egemen sınıfların da AB'den ayrılma adımının atılmasına imkan vermediğini belirtti.
‘ULUSAL PARA OLMADIĞI İÇİN KRİZ AĞIR YAŞANDI'
"Yunanistan'ın avrodan çıkması dahi gündemde değil. Şu veya bu şekilde Yunan hükümeti teslim olmuştur ve olacaktır" diyen Boratav ülkelerin ulusal paralarının değer kaybının, krize uyumun bir mekanizması olduğunu ancak Yunanistan'ın ortak para birimini kullanması nedeniyle ekonomik krizden derin şekilde etkilendiğini söyledi:
‘ÇİPRAS REFERANDUMA RAĞMEN GÖZE ALAMADI'
Boratav, Troyka'nın koşullarının halk tarafından reddedildiği Temmuz 2015 tarihindeki referandumun sonucunun ortak para biriminin de terk edilmesi talebi anlamına geldiğini ancak Başbakan Çipras'ın ürktüğünü söyledi:
‘KUZEY KORE OLMAZ, POLONYA OLUR'
Alman vekil Henkel'in 'ülkeyi ortak para birimi zincirinden kurtaralım' yönündeki önerisinin ardından bir açıklama yapan Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yannis Stournaras "Avrodan çıkmamız halinde hiçbir şey olmayacağı şeklindeki saçmalıkları savunanlar Kuzey Kore'ye gitsinler, o zaman ne olacağını anlarlar" ifadelerini kullandı.
Stournaras'ın açıklamasını değerlendiren Boratav "Göze alsaydı bu Kuzey Kore falan olmazdı, Polonya olurdu. Polonya gibi bir ekonomiye dönüşürdü, bir uyum sürecinden geçmek şartıyla. İşte bunları (Çipras) algılayamadı, paniğe kapıldı. Er veya geç bu mantaliteyle Syriza veyahut iktidarı devreden Yeni Demokrasi Partisi, hangisi gelirse, avroda kalma saplantısı Yunanistan burjuvazisini ve orta sınıflarını fazlasıyla tutsak kıldığı için bu bir açmazdır" dedi.
‘HER ŞEYİ SATTILAR'
Yunanistan'ın tüm varlıklarını sattığını ve elinde bir şey kalmadığını söyleyen Boratav, ülkenin kendine gelebilmesi için euro'dan çıkması gerektiğini vurguladı. Atina'nın borcunu ödemesinin mümkün olmadığını belirten Boratav, Almanya'nın emperyalist ülke mantığıyla bu durumu kabul etmediğini belirtti:
Ekonomik krizden derin şekilde etkilenen Yunanistan'ın devlet borcu son 8 yılda üçe katlanırken, ekonomisi yüzde 25 küçüldü.