İngiliz belgeselinin ilk bölümü, geçen yıl Fransa'da düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası sırasında, Marsilya kentinde bir maç öncesinde çıkan olayla başlıyor. Bölümde Rus ve İngiliz taraftarları arasında çıkan olaylara yer verildi.
Yönetmene göre, turnuva sırasında Marsilya'yı dolduran, bira ve sıcağın etkisinde bağırıp taşkınlık yapan İngiliz holiganlar, Ruslarla karşı karşıya gelmenin neden olacağı sonuçları hayal bile edemezdi.
BELGESELE GÖRE RUS HOLİGANLAR KREMLİN'DEN TALİMAT ALDI
İzleyiciye Rus holiganların Kremlin'den talimat aldığı fikrini aşılayan belgesel, Fransa'da taşkınlık yapan Rus taraftarlar ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bağ kurmaya çalışıyor.
Belgeselin ikinci bölümü, Rus taraftar gruplarına ayrılıyor. Bunun için Moskova'ya gelen İngiliz yönetmen, taraftar grubu liderleriyle görüştü.
BELGESEL RUSYA'DA HOLİGANİZM KONUSUNU ESASLI İRDELEMİYOR
Yönetmen, Rusya'da yaşanan Marsilya'dakine benzer olayları da anlatmıyor ve taraftarlar ile polis arasındaki ilişkiye değinmiyor. Konu, Rus statlarında suç işleyenlere yönelik belirli bir süre için spor etkinliklerine katılma yasağı gibi tedbirlerin getirildiği söylenerek geçiştiriliyor.
RUS EMNİYET GÜÇLERİ OLAYLARDAN DERS ÇIKARTIYOR
Bu arada Rus emniyet yetkilileri, Marsilya olayına benzer şiddet olaylarının 2002 FIFA Dünya Kupası'nda Rusya-Japonya futbol karşılaşmasının ardından Moskova'nın Manej Meydanı'nda da yaşandığını hatırlatıyor. Olayların ardından polisin sportif ve sivil etkinliklerindeki organizasyonu gözden geçirildi.
Örneğin Aralık 2010'da, Spartak Moskova taraftarı Yegor Sviridov cinayetinin kışkırttığı olaylar tamamen farklı senaryoya göre gerçekleşti: kalabalık hızla kuşatıldı, trafiğin yoğun olduğu yollardan uzaklaştırıldı, ardından da olayları provoke edenler gözaltına alınarak kitle dağılmaya zorlandı.
Eylemi tekrarlama çabaları ise hazırlık aşamasında engellendi.
BBC BELGESELİNDE ANLATILMAYANLAR
Rus özel polis birlikleri OMON, son 10 yılda kendini holiganların taşkınlıklarına karşı etkili bir panzehir olduğunu gösterdi. Son yılların istatistiklerine bakıldığında polislerin olaylar sırasında araçlarını terk etmelerine bile gerek kalmadığı göze çarpıyor.
Maç ve diğer toplu etkinlikler sırasında spor tesisleri yakınlarında alkollü içecek tüketimi ve cam şişelerin satışına uygulanan geçici yasak dahil birçok önlem alınıyor.
Futbol karşılaşmaları öncesinde, sırasında ve sonrasında radikal taraftar grupları birbirinden uzak tutuluyor. Kavga etmek isteyen holiganlar, bunu ancak şehir dışına çıkıp buluşmaları durumunda yapabiliyor.
Ancak bu tedbirlerin hiçbiri belgeselde anlatılmıyor. Yer verilen tek görüntü ve bilgiler, İngiliz ve Rus holiganlarının Fransa'daki şiddet olayları. Rus taraftarlar ve güvenlik güçlerine göre Fransızlar organizasyon sırasında önemli hatalar yaptı.
SPARTAK MOSKOVA ESKİ TRİBÜN LİDERİ: 50 BİN SARHOŞ İNGİLİZ TARAFTARIN TOPLANMASINA İZİN VERİLMEMELİYDİ
İSAYEV: FRANSIZ POLİSİ GÖREVİNE CİDDİYETLE YAKLAŞMAMIŞTI
Rusya İçişleri Bakanlığı tarafından 2018 FIFA Dünya Kupası için özel olarak kurulan güvenlik biriminin başkanı Yuriy İsayev de Fransa'da yaşanan sorunlara dikkat çekti: "Açıkçası, turnuva tesislerinde ve maçların yapıldığı şehirlerde güvenlik sisteminin örgütlenmesi, Fransız meslektaşlarının karşı karşıya kaldığı gerçek riskleri karşılamıyordu. Oysa 2015'teki Paris ve Brüksel saldırılarının ardından Fransız ortaklar çeşitli uluslararası toplantılarda, turnuva döneminde artırılmış güvenlik önlemlerinin alınacağı sözünü vermişti. Fakat uygulamada statların çevresinde, girişlerinde ve içinde güvenlik asgari düzeydeydi."
İsayev, Marsilya'daki olayların temel nedeni olarak yerel yönetim ve polisin, taraftarların yapıcı olmayan davranışını önleme ve önünü alma görevine tüm ciddiyetle yaklaşmamasını gösterdi.
BELGESEL, RUSYA'DA ALINAN ÖNLEMLERİ VASAT OLARAK RESMEDİYOR
Belgesel, 'Putin'in ülkesinde' futbol maçları sırasında alınan güvenlik tedbirlerinin sadece köpekli polis kordonu, 2018 Dünya Kupası hazırlıklarının da sadece stat yapımından ibaret olduğu izlenimi veriyor.
Oysa Rusya'da yerel ve yabancı taraftarlara yönelik çalışma, sadece kağıt üzerinde kalmayan Avrupa ilkeleri ve anlaşmaları temelinde hayata geçiriliyor.
HOLİGANLAR İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN TAKİBİNDE
Euro-2016'ın ardından Marsilya olaylarına karışan 146 Rus vatandaşın kimliğinin tespit edildiğini anlatan İsayev, "Her biriyle önleyici çalışma yapıldı. Önümüzdeki 2 yılda bu vatandaşlar Rusya İçişleri Bakanlığı'nın yakın takibinde bulunacak" dedi.
Taraftarlar gruplarıyla birlikte gelen yabancı polislerin temel görevi, taşkınlık yapan taraftarları tespit etmek ve Rusya İçişleri Bakanlığı yetkilileriyle işbirliği yapmak olacak.
Uluslararası işbirliği, ulusal futbol bilgi merkezleri ağı üzerinden kuruldu. Bu merkezlerden biri Rusya'da da faaliyet gösteriyor.
Rusya'daki FIFA Dünya Kupası organizasyonunu üst düzey bir seviyede düzenleneceğinden emin olan Vasya Killer, "Organizasyon gereken düzeyde yapılacak. Buna, zengin deneyime sahip, diğer ülkelerin hatalarından ders çıkaran ve şimdiden önleyici tedbirler alan güvenlik kurumları da dahil. Taraftar kültürünün tüm aklıselim ve aktif temsilcileri maçları televizyondan izleyecek, çünkü sorun yaşamak istemiyorlar. Ya da güzel ve kaliteli futbolu izlemek için aileleriyle birlikte tribünlerde oturup Rusya'ya destek verecekler" şeklinde konuştu.