Verşinin "Bu grup, ateşkes rejiminin korunması ve güçlendirilmesi için düzenli biçimde çalışacak" ifadelerini kullandı.
ZORLA TUTULAN KİŞİLERİN TAKAS EDİLMESİ İÇİN DE MEKANİZMA KURULDU
Rusya Genelkurmay Başkanlığı yetkilisi Sergey Afanasyev de Astana'daki görüşmelerde, başta kadın ve çocuklar olmak üzere Suriye'de zorla tutulan kişilerin takas edilmesi için bir mekanizma kurulduğunu söyledi.
Mekanizma hakkında detay vermeyen Afanasyev, Suriyeli taraflar arasında ölenlerin bedenlerinin takas edilmesiyle ilgili bir maddenin de kabul edildiğini belirtti.
Afanasyev, "Bunun, taraflar arasındaki güvenin artmasına yardımcı olacağına inanıyoruz" dedi.
ZEYD: MUHALEFET HERHANGİ BİR BELGE KABUL ETMEDİ
Öte yandan silahlı muhalefet temsilcilerinden Usame Ebu Zeyd, Astana'daki görüşmeler sonucunda herhangi bir belgeyi kabul etmediklerini ifade etti.
Basın mensuplarının Astana'daki tarafların bir anlaşmaya varıp varmadığına dair sorusunu yanıtlayan Zeyd, "Hayır" dedi.
Zeyd, toplantının sonuçlarını kısa süre içinde düzenleyecekleri basın toplantısıyla duyuracaklarını da kaydetti.
GACİMAGOMEDOV: GERİLİMİN AZALTILMASINI ÖNGÖREN ÖNLEMLER ÜZERİNDE ANLAŞMA SAĞLANDI
Rus askeri heyetinin başkanlığını yapan Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkan Yardımcısı Stanislav Gacimagomedov, Astana-2'deki katılımcıların Suriye'deki çatışmaların azalmasını öngören birtakım önlemleri kabul ettiğini söyledi.
Gacimagomedov, "Tüm katılımcıların görüşüne göre, ateşkes ihlalleri yavaş da olsa azalıyor. Gerilimin azaltılması ve ateşkes sürecinin güçlendirilmesi için birtakım önlemlerin alınması konusunda anlaşma sağladık" dedi.
ENSARİ: BİR AY İÇİNDE ASTANA-3 YAPILABİLİR
Astana'daki İran heyetine başkanlık eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Caberi Ensari, bir ay içinde Astana-3'ün yapılabileceğini söyledi.
Astana'da bugün tamamlanan görüşmelerde sadece bir belge üzerinde anlaşma sağlandığını belirten Ensari, ele alınması gereken iki belge daha olduğunu, bunların bir ay içinde yapılması muhtemel Astana-3 görüşmelerinde masaya yatırılabileceğini ifade etti.
Öte yandan Ensari, daha üst düzeyde görüşme yapılabileceğini de aktardı.
ASTANA'DA KABUL EDİLMEYEN BELGELERDEN BİRİ YAPTIRIMLARLA İLGİLİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Astana'daki Suriye görüşmelerinde kabul edilmeyen belgelerden birinin, ateşkesi ihlal edenlere yönelik yaptırımları öngördüğünü belirtti.
Görüşmede kabul edilmeyen ilk belge için 'en önemlisi' nitelendirmesinde bulunan Lavrentyev, "Bu belgede, ateşkesle ilgili tüm konularla uğraşacak ortak grubun oluşturulmasının sonucu değerlendiriliyordu" dedi.
İkinci ve üçüncü belgenin ilkine ek niteliğini taşıdığını kaydeden Rus diplomat, şöyle konuştu: "İkinci belge, ihlalleri tespit etme ve gelecekte bu ihlalleri önleme süreciyle ilgiliydi. Ayrıca, ateşkesi ihlal edenlere yönelik yaptırımları öngörüyordu. Üçüncü belge, 29 Aralık anlaşmasını imzalayan Suriye muhalefeti ılımlı silahlı gruplarının kontrolündeki bölgelerle ilgiliydi".
Bu iki belgenin en fazla bir ay içerisinde kabul edileceği tahmininde bulunan Lavrentyev, "Çok daha kısa sürede onaylatmaya çalışacağız" dedi.
'SURİYE'YE ANAYASA TASARISINI DAYATMAYA ÇALIŞMIYORUZ'
Anayasa konusunda Rusya ve Suriye arasında prensipte bir anlaşmazlığın bulunmadığını belirten Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Moskova'nın Şam'a anayasa taslağını dayatmaya çalışmadığını kaydetti.
"Moskova ve Şam arasında yeni anayasa üzerindeki çalışmalarla ilgili prensipte bir anlaşmazlık yok" diyen Lavrentyev, "Suriye heyeti, mevcut formatta doğrudan anayasa konusunun ele alınması için erken olduğunu düşünüyor" diye ekledi.
Rusya'nın Suriye'ye anayasası taslağını sunmasının dayatma değil, tartışma sürecini teşvik etme çabası olduğunu söyleyen Rus diplomat, "Bazılarının göstermeye çalıştığı gibi bunun bir dayatma olarak görülmemesi gerek. Bu sadece süreci harekete geçirme çabası" diye konuştu.