Komisyonda açıklama yaptıktan sonra üyelerin sorularına da yanıt veren Merkel, NSA'nın casusluk faaliyetlerini 2013 yılında medyadan öğrendiğini belirtti. Merkel, dinlenme skandalının ortaya çıkmasının ardından ABD ile Almanya arasında casusluk faaliyetlerini sonlandırmayı amaçlayan 'No-spy' anlaşması konusunda iki ülke istihbarat servisleri arasında görüşmelerin yapıldığını anlattı.
'DOSTLAR ARASINDA DİNLEME OLMAZ'
Merkel, 2013'te ifade ettiği 'Dostlar arasında dinleme olmaz' sözünü komisyonda da savunarak, "Bu cümle istihbarat servislerinin neler yapacakları konusundaki düşüncemi ifade ediyor" dedi.
Alman İstihbarat Teşkilatı'nın (BND) da 2015'te müttefik ülkeleri, hükümetleri ve kurumları dinlediğinin ortaya çıkmasına ilişkin de Mekel, "Dostlar arasında dinleme olmaz cümlesine aykırı olan bazı şeylere rastlandı. Ancak bu, söz konusu cümleyi boşa çıkartmaz" ifadesini kullandı.
MERKEL'İN CEP TELEFONUNUN DİNLENMESİ
ABD istihbaratı tarafından kendi cep telefonunun da dinlendiğinin ortaya çıkmasına ilişkin bir soruya Merkel, kendi cep telefonunun dinlenmesinin değil, halkın çıkarlarının korunmasının önemli olduğu cevabını verdi.
Bu konularda güvenlik ve özgürlük dengesinin tartılması gerektiğini vurgulayan Merkel, müttefik ülkelerin dinlenmesinden yana olmadığını belirterek, "Bu, güç ve enerji israfıdır" değerlendirmesinde bulundu.
SNOWDEN'A İLTİCA HAKKI TANINMADI
Komisyon üyelerinin, NSA'nın eski sistem analisti Edward Snowdon'a neden iltica hakkı verilmediğine ilişkin sorularını da cevaplayan Merkel, dışişleri ve adalet bakanlıklarının yaptıkları incelemelerinin Snowden'e iltica hakkı vermek için koşulların oluşmadığını ortaya koyduğunu belirtti.
Merkel'in oturumun başında kendisini kızlık soyadını kullanarak Angela Dorothea Kasner olarak tanıtması dikkat çekti.
NSA'NIN DİNLEME SKANDALI
NSA'nın eski sistem analisti Edward Snowden, 2013'te sızdırdığı belgelerle ABD'nin dünya genelindeki dinleme faaliyetlerini ortaya çıkarmış, NSA'nın Alman vatandaşlarını ve başta Başbakan Angela Merkel olmak üzere bazı siyasetçileri dinlediği iddia edilmişti.
Bunun üzerine yaklaşık 3 yıl önce Federal Mecliste söz konusu iddiaları araştırmak üzere NSA Araştırma Komisyonu kurulmuştu.
Alman istihbaratının dinleme faaliyetlerinde dost ve müttefik ülkeleri de hedef aldığı iddiaları 2 yıl önce medyada yer almış, bunun üzerine istihbarat servislerinin denetlenmesinden sorumlu olan Parlamento Kontrol Komitesi (PKGr) inceleme başlatmıştı.