Mahkeme, bildiriye imza atan akademisyenlerin KHK ile üniversitelerden ihraç edilmesine dair emsal bir karar verdi.
Cumhuriyet'ten Kemal Göktaş'ın haberine göre, mahkemenin öğretim üyelerinin bir ülkenin gelişmişlik düzeyini sağlayan önemli unsurlardan biri olduğu belirtilerek, 'doğrudan kamu düzenini bozucu bir faaliyeti saptanmadan' yapılan ilişik kesme işleminin hukuka aykırı olduğu vurgulandı. Açtığı ilişik kesme davasını kazanarak haklılığını tescil ettiren Deveci, son KHK ile ihraç edildiği için görevine dönemeyecek.
SÖZLEŞMESİ YENİLENMEDİ
Deveci'nin, Eskişehir 2. İdare Mahkemesi'nde yürütmenin durdurulması ve iptal talebi ile açtığı davada mahkeme, yürütmenin durdurulması talebini reddetti.
Deveci'nin avukatı Esra Başbakkal Kara, bu karara Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nde (BİM) itiraz etti. BİM 4. İdari Dava Dairesi, 12 Ocak'ta itirazı kabul ederek 'davacının telafisi güç zararına yol açacağı' gerekçesiyle yürütmenin durdurulması kararı verdi. Dairenin kararında, Rektörlüğün, Deveci'nin sözleşmesinin kamu yararı ve hizmet gerekleri doğrultusunda, ‘Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza attığı için yenilenmediğini' bildirdiği ifade edildi.
MAHKEME KARARINA UYULMADI
Kararda şöyle denildi:
Dairenin bu kararının ardından Deveci'nin görevine dönmesi gerekiyordu. Ancak Deveci, yargı yolu kapalı olan son KHK ile ihraç edildiği için görevine dönemeyecek. Deveci, Cumhuriyet'e yaptığı açıklamada, "Karar hukuk açısından umut veriyor ama aynı zamanda idarenin hukuka uymadığının da tescili anlamına geliyor. Normal olmayan koşullarda yaşadığımız için normal olmayan şeylerle karşılaşıyoruz. YÖK KHK'deki ihraçların arkasındayız diye açıklama yaptı ama mahkeme imzacı akademisyenlerin ihracını hukuka aykırı bulduğunu ilan etti benimle ilgili kararında. Mahkemenin bu kararına rağmen benim durumumda olan 9 arkadaşımla birlikte KHK kapsamında ihraç edildiğimiz için göreve dönemeyeceğiz" dedi.