Çarşamba günü havalimanındaki güvenlik kameralarından görüldüğü kadarıyla üzerinde İngilizce 'sesli gülme'nin kısaltması olan 'LOL' yazan bir tshirt giyen, 28 yaşındaki Doan Thi Huong adı ile Vietnam pasaportu taşıyan bir kadın gözaltına alınmıştı.
Dün gece gözaltına alınan ikinci şüphelinin de Siti Aishah adına Endonezya pasaportu taşıyan 25 yaşındaki bir kadın olduğu belirtildi.
Endonezyalı yekililerde gözaltına alınan 2. şüphelinin kendi vatandaşları olduğunu doğruladı.
İkinci şüphelinin Malezyalı erkek arkadaşı da gözaltına alındı.
GÖZALTINA ALINAN İLK ŞÜPHELİ OLAYI BİR 'ŞAKA' ZANNETTĞİNİ ÖNE SÜRDÜ
Gözaltına alınan Vietnam pasaportlu ilk şüpheli ifadesinde olayın bir şaka olduğunu zannettiğini ve kendisiyle birlikte 4 erkek ve 1 kadının kişinin plana dahil olduğunu ancak olaydan sonra bu kişilerin kendisini yalnız bıraktığını belirtti.
Polis şimdi 4 erkek şüpheliyi arıyor.
MALEZYA ÖLEN KİŞİNİN KİM JONG-NAM OLDUĞUNU DOĞRULADI
Malezya Başbakan Yardımcısı Ahmed Zahid Hamidi de öldürülen kişinin Kim Jong-Nam olduğunu doğruladı.
Daha önce polis yetkilileri sadece Kuzey Koreli bir erkeğin havalimanında öldürüldüğünü doğrulamıştı.
Hamidi "2 ayrı kimlik taşıyordu. Büyük ihtimalle biri gerçek, diğeri de gizlilik amaçlıydı" dedi.
Güney Kore medyası Kim Jong-nam'ın 'Kim Chol' takma adıyla yolculuk ettiğini açıklamıştı.
KUZEY KORE BÜYÜKELÇİLİĞİ 'KİM CHOL'UN' KİM JONG NAM OLDUĞUNU DOĞRULADI
Hamidi, Kim Chol takma adıyla yolculuk ederken öldürülen kişinin Kim Jong-nam olduğunun Kuzey Kore'nin Malezya Büyükelçiliği tarafından doğrulandığını da belirtti.
North Korean embassy has confirmed that Kim CHOL is Kim Jong Nam. He carries two passports: DPM Zahid speaking to media for first time pic.twitter.com/aORLPWofzM
— Melissa Goh (@MelGohCNA) February 16, 2017
Ancak Hamidi suikastin arkasında Kuzey Kore'nin olduğu iddiasının şu anda 'spekülasyon' olduğunu da vurguladı.
DPM Zahid: It's just speculation that DPRK is behind Kim's death. His death on msian soil won't affect existing tie between two countries pic.twitter.com/wmqbRjli56
— Melissa Goh (@MelGohCNA) February 16, 2017
NAAŞ, KUZEY KORE'YE GÖNDERİLEBİLİR
Malezya Başbakan Yardımcısı Hamidi ayrıca Kuzey Kore'nin naaşın kendilerine gönderilmesi talebi yaptığını da doğruladı.
Hamidi "Herhangi bir yabancı hükümetin talebine yardım ederiz ancak takip edilmesi gereken bazı prosedürler var. Bizim politikamız diğer ülkelerle olan ikili anlaşmalara uymaktır" dedi.
KİM JONG-NAM'IN NAAŞINA OTOPSİ YAPILDI
Saldırı sonrası nöbet geçiren Kim Jong-nam'ın hastaneye götürülürken yolda öldüğü belirtilmişti.
Malezyalı yetkililer naaşın otopsisini de tamamladı.
Ancak otopsi sonuçları henüz kamuoyu ile paylaşılmadı.
Malezyalı bir yetkili AFP'ye yaptığı açıklamada Kuzey Kore'nin otopsi yapılmasına itiraz ettiğini ancak kendilerine Malezya kanunları gereğince otopsinin zorunlu olduğunun aktarıldığını söyledi.
Güney Kore istihabarat ve ABD'li yetkililer, Kim Jong-nam'ın Kuzey Kore'nin tuttuğu casuslarca öldürüldüğünü iddia ediyor.
KİM JONG-NAM ÜLKESİNDE REFORM İSTİYORDU
Kuzey Kore'nin eski lideri Kim Jong-Il'in 3. eşinden olan en büyük oğlu Kim Jong-nam'ın bir zamanlar babasının ardından ülke yönetiminin başına geçeceği düşünülüyordu ancak 2011'de sahte pasaportla Japonya'ya girmek isterken yakalanınca gözden düşmüştü.
O zamandan beri sürgünde yaşayan Kim Jong-nam zamanının büyük kısmını Macau'da ailesiyle birlikte lüks bir hayat yaşayarak geçirdi.
Kendisinin Çinli güvenlik güçlerinden belli bir koruma sağladığı sanılıyor.
Kuzey Kore'de reform yapılması taraftarı olan ve Pekin siyasi elitiyle bağları olduğu sanılan Kim Jong-nam daha önce Japon medyasına ülkedeki hanedanlık sistemine karşı olduğunu söylemişti.
Ülkesinin başına geçmek gibi bir niyeti bulunmadığı belirtilen Kim Jong-nam'a suikast planı yapan bir Kuzey Koreli casusun 2012 yılında Güney Kore'de yakalanarak tutuklandığı açıklanmıştı.