Vatan gazetesinin haberine göre işsizlik oranı Ekim, Kasım ve Aralık aylarını kapsayan Kasım döneminde önceki yılın aynı dönemine göre 1.6 puan artışla yüzde 12.1'e yükselerek Mart 2010'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Söz konusu dönemde mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı bir önceki döneme göre 0.1 puanlık artış ile yüzde 11.8 oldu. İşgücüne katılım oranındaki artışa karşın ekonomik aktivitede zayıf seyrin sürmesi, istihdam yaratılamadığını ortaya koydu.
Türkiye yıllardır 'Her yıl 650-700 bin kişiye iş bulmamız lazım ki işsizlik oranı değişmesin. Bunun üzerine çıkmamız lazım ki işsizlikte iyileşme olsun' demeçlerine alışıktı. Son veriler gösterdi ki bu söylemin de değişmesi ve 700 bin rakamının milyona doğru evrilmesi gerekiyor.
SEFERBERLİK GEREKİYOR
İşsizlikle ilgili gelen son rakamlar istihdam seferberliğinin bir mecburiyet olduğunu da ortaya koyuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, istihdamda yavaşlamanın yarattığı olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için bu alanda seferberlik çağrısında bulunmuştu. Birçok şirket ve çatı örgüt de yeni istihdam sağlayacağına söz vermişti. Hükümetin vaadettiği teşviklerle ilk etapta Mart ayında işsizlik rakamlarında bir iyileşme bekleniyor. Ancak işsizlik rakamları gecikmeli geldiğinden önümüzdeki 3-4 ay daha işsizlik verilerinin 'alarm' veren seviyede çıkması kaçınılmaz görünüyor.
27 MİLYON ÇALIŞAN VAR
İşgücü de Kasım'da 2015'e göre 980 bin kişi artışla 30.78 milyona çıktı.
SEFERBERLİĞİN ETKİSİ MART'TA GÖRÜLECEK
İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, işsizlik oranındaki artışta işgücüne katılım oranındaki yükselişin etkisi olduğunu belirtti. Kömürcüoğlu, "Son çeyrekte sanayi istihdamındaki sınırlı toparlanma iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma ile uyumlu. Ancak son dönemde açıklanan istihdamı teşvik paketi etkisini gösterene kadar işsizlik oranında düşüş beklemiyoruz" dedi.
Kömürcüoğlu, teşvik paketinin Mart ayı itibarıyla etkili olmaya başlayacağını ve özel sektör katılımının boyutuna bağlı olarak işsizlik oranını aşağı çekeceğini söyledi ve ekledi: "Tabii bu düşüşün miktarında işgücüne katılım oranındaki değişim de etkili olacak. Katılım oranı artarsa işsizlik oranındaki gerileme daha sınırlı kalır."