İki ülke arasındaki sorunları ‘güven’, ‘Rusya’nın PKK ve PYD’yi terör örgütü olarak görmemesi’, ‘Rusya’nın Suriye’de özellikle muhaliflere sunduğu anayasa taslağı’, ‘Rusya’nın 1915 olaylarına ilişkin tutumu’, ‘Kırım’ gibi başlıklar ile anlatan Yılmaz, "Hiçbir zaman gül bahçesi değil bu alan. Dolayısıyla burada ‘Bütün sorunları çözeceğiz’ demek hayalcilik olur. Biz sorunları çözmeye gayret edeceğiz ama ilişkilerimizi de geliştirmek zorundayız, realist bir tutum takınmak zorundayız” diye konuştu.
'2017 YILI RUSYA İLE İLİŞKİLERDE GÜLLÜK GÜLİSTANLIK OLMAYACAK ÇÜNKÜ…'
"Suriye konusu Cenevre'ye geldiği zaman öyle Rusya'yla ne kadar örtüştüğümüz veya ne kadar ayrıştığımız daha açık ortaya çıkacaktır. Bizim, bu süreç 2017 yılı Rusya'yla ilişkilerde güllük gülistanlık olmayacak çünkü Suriye konusu var. İkili ilişkilerde hâlâ normalleşme tam olmuş değil, Rusya'nın çekinceleri var. İlişkilerin hızı ve alanı Türkiye'ye değil, daha ziyade Rusya'ya bağlı. Böyle bir dönemde 2017 yılına girmiş bulunmaktayız ve Rusya'yla ilişkilerde çok fazla telafi edilmesi gereken husus var. Şimdi, bir konuyu daha belirtmek isterim. Rus halkı özellikle Sovyetlerin parçalanmasından sonra Yeltsin döneminde hiç alışık olmadığı bir liderliğe şahit oldu ve Putin'le daha fazla güçlendiler, daha fazla sahiplendiler. Rusya'yı tahlil ederken Rusya'daki liderliğin küresel ihtiraslarını, küresel yaklaşımlarını ve Rusya halkıyla olan bağını iyi hesaplamak gerekir. Rusya özellikle uçak düşürme hadisesinden sonra Rus kamuoyunun Putin'in etrafında toplanması, Rus kamuoyunun bir anda esasen daha Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, yaptırımla ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnameleri yayınlanmadan, sanki bunu görev edinip Türkiye'ye karşı şirketlerin yaptırım uygulaması, devlet kurumlarının yaptırım uygulaması Rusya'yı anlamak için iyi bir örnektir. Çünkü Rusya'da bir sistem var, o sistem anlaşılmadan Rusya'yla sağlıklı bir ilişki götürebilme ihtimali zayıftır."
MHP'Lİ GÜNAL: RUSYA'NIN AÇIKLAMASI TATMİN EDİCİ DEĞİL, CİDDİ GİRİŞİMLER YAPILMALI
"Tabii ki böyle bir krize yeniden dönülmesini tasvip etmek mümkün değil. Ancak, o olay sonrasında Rusya'nın yapmış olduğu açıklamayı da çok tatmin edici bulmadığımızı ve bu konuda daha ciddi girişimler yapılması gerektiğini buradan sizlerle paylaşmak istiyorum. Sayın Genel Başkanımız, Konya'da yapmış olduğu açıklamasında açıkça değinerek bunun basit bir özür dilemeyle geçiştirilemeyeceğini ve bu konudaki koordinasyonun daha ciddi bir şekilde takip edilmesi ve sağlanması gerektiğini kamuoyunun da dikkatine sunmuştu. Çünkü arkasından yapılan açıklamada TSK da on gündür o bölgede bizim askerlerimizin bulunduğunu ve bunların daha önceden de ilgili birimlere, koordinasyonu sağlayan birimlere bildirildiğini kamuoyuyla paylaştı.
'BÜTÜN ÜLKELERİ DUYARLI OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ'
Bu kapsamda bakıldığında Rusya’nın tutumunu ikircikli bulduklarını kaydeden MHP’li Mehmet Günal, “Çünkü bir taraftan, Astana'da görüşmeler devam ederken öbür taraftan, bir anayasa taslağının sızdırılmış olması ve bunun üzerinden bazı görüşmelerin yapılması, bazı medya organlarında bunlarla ilgili tartışmaların yapılması bir nevi, alıştırmaların yapıldığını gösteriyor. Orada bir oldubittiye Türkiye olarak izin vermemiz mümkün değildir" diye konuştu.
'RUSYA İLE İLİŞKİLERDE PYD-YPG İLE İLGİLİ YAŞANANLAR DİKKATE ALINMALI'
“Rusya'yla ilişkilerin de bir gözden geçirilmesi, özellikle de Suriye konusunda yaşananlar orada PYD'yle ilgili, YPG'yle ilgili yaşananların da dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bu anayasa tartışmalarının ötesinde, bizim askerlerimizin vurulduğu anda paralel olarak Rusya yetkilileri tarafından ‘Biz YPG'yi terör örgütü olarak görmüyoruz.’ açıklaması geldi, bunların ayrı bir anlamı olması gerekir, inşallah bunlar görüşmelerde dikkate alınıyordur diye düşünüyorum.”
HDP'Lİ KÜRKÇÜ: DEMEK Kİ ROLLER ÇOK HIZLI DEĞİŞEBİLİR
"1960'larda Sovyetler Birliği iken Rusya o zaman da Türkiye ile Sovyetler Birliği'nin dost olmasını isterdik, bugün de Rusya bir tür tek adam rejimiyle yönetilirken de Rus milleti ile Rusya halkları ile halklarımız arasında dostluk olsun isteriz. Bunu tabii, devletten önce yurttaşlar çok daha iyi görüyorlar. Partimiz, bu konuda Rusya uçağının düşürülmesi dolayısıyla ortaya çıkan krizde henüz hükümet, uçağı ne kadar güzel düşürdüğünü anlatırken, iki ülke halkları arasında bir köprü olabilmek maksadıyla Moskova yolunu tutmuştu. O zaman eş başkanımıza ‘hain’ diyenler, şimdi her gün askerleri öldürüldüğü hâlde Rusya'yı yönetenlere ‘Kaza yaptınız, anlayışla karşılıyoruz.’ diyebiliyorlar. Demek ki roller çok hızla değişebilir."