Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri sözcü yardımcısı Farhan Haq, Gambiya'nın UCM'den ayrılma kararını geri çektiğine ilişkin mektubunun geçen cuma günü BM'ye ulaştığını duyurdu.
İktidarı süresince muhaliflerini öldürmek ve işkence etmek ile suçlanan eski Gambiya lideri Jammeh, geçen yıl "özellikle Afrikalılara karşı zulüm ve aşağılayıcı kararlar verdiği, ırkçı tutum sergilediğini" ileri sürerek ülkenin UCM'den ayrıldığını duyurmuştu.
Güney Afrika ve Burundi de Gambiya'nın adımını takip ederek UCM'den ayrılmıştı.
Afrika ülkeleri, soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı suç işleyenleri yargılayan UCM'nin uzun süredir özellikle 'Kara Kıta'nın davalarına karşı olumsuz tutum içinde olduğunu öne sürüyordu.
Geçen ay 55 üyeli Afrika Birliği de UCM'nin aşırı derecede Afrikalı liderleri yargılamaya odaklandığını savunarak tüm üyelerinin mahkemeden ayrılması çağrısı yapan bağlayıcılığı olmayan bir stratejiyi kabul etmişti.
Eski Devlet Başkanı Jammeh de sürgün yeri olarak UCM'ye üye olmayan Ekvador Ginesi'ni tercih etmişti.
İNGİLTERE: GAMBİYA YAKINDA COMMONWEALTH'E GERİ DÖNECEK
Johnson, ülkenin Commonwealth'e dönüşü sürecini de hızlandırmak için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.
Welcomed warmly in The #Gambia. President Barrow & I held talks on helping his country inc rejoining the #Commonwealth after recent election pic.twitter.com/FqtC4xXt0P
— Boris Johnson (@BorisJohnson) 14 Şubat 2017
İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth), birçoğu İngiltere'nin eski sömürgeleri olan devletlerin oluşturduğu 52 üyeli bir koalisyon.
Jammeh 2013 yılında Commonwealth'i 'yeni sömürgeci kurum' olarak niteleyip ülkesini topluluktan çıkmıştı.