Almanya'nın başkenti Berlin'de Tunus Başbakanı Yusuf Şahid ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuşan Merkel, mevkidaşıyla güvenlik ve göç konularını ele aldıklarını bildirdi.
Akdeniz'de binlerce insanın hayatını kaybetmesi sebebiyle yasa dışı göçe karşı mücadelenin kendisi için çok önemli olduğunu vurgulayan Merkel, Akdeniz üzerinden Avrupa'ya ulaşmaya çalışan sığınmacıların, hayatlarını tehlikeye atmamaları ve insan kaçakçılarının para kazanamamaları için Afrika ülkeleri ile de Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında uygulanan anlaşmanın benzerlerini hazırlamak istediklerini söyledi.
AB-TÜRKİYE SIĞINMACI ANLAŞMASI
Bu nedenle, hem sığınmacılar, hem de yasa dışı göçten etkilenen ülkeler için iyi olacak anlaşmalara ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Merkel, "Beni ve tüm AB ülkelerini Türkiye ile anlaşma yapmaya yönlendiren felsefe de buydu" şeklinde konuştu.
AB ile Türkiye arasında varılan anlaşma sayesinde birçok Suriyeli'nin iş bulduğunu ve AB'nin de 3 milyar euro ödediğini belirten Merkel, "Biz Türkiye'ye, 3 milyon sığınmacıyla başa çıkabilmesi için bu büyük görevinde yardımcı oluyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Merkel, sığınmacıların Avrupa'ya yasa dışı yollardan girmemeleri için Kuzey Afrika ülkelerine de yardımcı olmak istediklerini kaydetti.
'TUNUSLULAR ARASINDA TEHLİKELİ ŞAHISLAR BULUNUYOR'
İtalya'ya geçen yıl giden yaklaşık 200 bin sığınmacıdan sadece yüzde birden azının Tunuslu olduğunu belirten Merkel, Almanya'da bulunan Tunuslular arasında da bazı tehlikeli kişilerin bulunduğunu ancak bunların sayısının çok az olduğunu ifade etti.
Merkel, oturma izni olmadan Almanya'da yaşayan Tunusluların iadesi konusunda da Başbakan Şahid ile görüştüklerini söyledi.