Anayasa Mahkemesi kararında yaklaşık 150 bin dolar değer biçilen ve 'Malacanang Koleksiyonu' olarak anılan mücevherlerin devletin malı olduğuna hükmetti.
18 Ocak'ta verilen ancak yeni açıklanan mahkemenin kararında "Davacılar malların yasal yollarla kazanıldığını kanıtlamakta başarısız oldu" dendi.
EL KONULAN 3 AYRI MÜCEVHER KOLEKSİYONUNUN DEĞERİ 21 MİLYON DOLARI BULUYOR
Marcos ailesinin el konulan 3 ayrı koleksiyondan oluşan mücevherlerinin toplam değerinin 21 milyon doları bulduğu belirtiliyor.
Hakkında karar verilen 'Malacang Koleksiyonu' dışında ailenin ABD'ye sürgüne gittiklerinde el konulan ve Filipinler'e iade edilen 'Hawaii Koleksiyonu' ve 'Roumeliotes Koleksiyonu' adlı mücavher setleri de şu anda Filiinler Merkez Bankası'nda tutuluyor.
Diktatör Marcos'un 20 yıllık yönetimi 1986'da kansız halk darbesi ile yıkılmış ve Marcos ile ailesi ABD'ye sürgüne gönderilmişti.
Mücevherler de 1986'da Marcos'un sarayında bulunmuş ve el konulmuştu.
Sonraki hükümetler mücevherlerin varlığının halk yoksullukla boğulurken Marcos ailesinin sistematik olarak devlet hazinesini yağmalamadığının kanıtı olduğunu belirtmişti.
Filipinli yetkililer, Marcos ailesi ve işbirlikçilerinin iktidarda iken devletten 10 milyar dolar çaldığını belirtiyor.
Açılan davalar ve yapılan anlaşmalarla bu rakamın yarsından daha azı devlete iade edilmiş durumda.
2009'da mahkemes mücevherlerin devlete ait olduğuna hükmetmiş ancak devrik diktatörün karısı Imelda Marcos davayı Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı.
Şu anda Filipinler Temsiciler Meclisi'nde 3. dönem görev yapmakta olan Marcos, kocasının 1991'deki ölümünün ardından ülkesine dönmüştü.
Önceki Filipinler hükümetleri mücevherleri açık artırma ile satıp devlete milyonlarca dolar kazandırma sözü vermişti.
Ancak Marcos ailesinin müttefiki olan ve geçen yıl göreve gelen mevcut Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin bu adımı atıp atmayacağı belirsizliğini koruyor.