Twitter hesabından, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin paylaşımlarda bulunan Bakan Bozdağ, TBMM yasama faaliyetinin, hükümeti çıkaran ve salt çoğunluğu elinde bulunduran iktidar grubunun iradesine göre yapıldığının altını çizdi. Bozdağ, şunları yazdı:
a)Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi,yasamanın yürütmeden tam ayrılmasını ve yürütme karşısında tam bağımsızlığını sağlamaktadır.
— Bekir Bozdağ (@bybekirbozdag) February 13, 2017
"Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde yasama, milletvekilleri ve yasama denetimi, bugünkünden daha güçlü ve daha etkindir. Çünkü cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, yasamanın yürütmeden tam ayrılmasını ve yürütme karşısında tam bağımsızlığını sağlamaktadır. Böylelikle cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, yasamayı yürütmenin kontrolünden çıkarmakta, yasama ve yürütmeyi birbirinden tam ayırmaktadır.
c)Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılarak temsil hakkı güçlendirilmektedir.
— Bekir Bozdağ (@bybekirbozdag) February 13, 2017
Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılarak temsil hakkı güçlendirilmektedir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde milletvekili seçilme yaşı 25'ten 18'e indirilerek,TBMM'de gençlerin temsili artırılmaktadır."
"Yasamada yürütme etkisi kaldırılmaktadır."
e)Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde yasama yetki ve görevi,münhasıran milletvekillerine aittir.Yasamada yürütme etkisi kaldırılmaktadır.
— Bekir Bozdağ (@bybekirbozdag) February 13, 2017
Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde, yasama yetki ve görevinin münhasıran milletvekillerine ait olduğunu belirten Bozdağ, yasamada yürütme etkisinin kaldırılacağını aktardı.
g)Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde,bütçe kanun teklifi hariç TBMM'ye kanun teklifi verme yetkisi,münhasıran milletvekillerine aittir.
— Bekir Bozdağ (@bybekirbozdag) February 13, 2017
Bozdağ, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde, hükümetin TBMM'ye sadece bütçe kanun teklifi verebileceğini ifade ederek, sistemde, bütçe kanun teklifi hariç Meclise kanun teklifi verme yetkisinin, münhasıran milletvekillerine ait olduğunu belirtti.
l)Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde OHAL'de çıkarılan/üç ayda TBMM'de görüşülmeyen Cumhurbaşkanlığı kararnamesi re'sen yürürlükten kalkar.
— Bekir Bozdağ (@bybekirbozdag) February 13, 2017
Yeni sistemde, OHAL'de çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin, üç ay içinde TBMM'de görüşülmek zorunda olduğunu aktaran Bozdağ, "Cumhurbaşkanı soru, genel görüşme, meclis araştırması ve meclis soruşturmasıyla TBMM'ce, seçimde ise halk tarafından siyasi denetime tabi tutulur" değerlendirmesinde bulundu.
m)Cumhurbaşkanı;soru,genel görüşme,meclis araştırması/meclis soruşturmasıylaTBMM'ce;seçimde ise halk tarafından siyasi denetime tabi tutulur
— Bekir Bozdağ (@bybekirbozdag) February 13, 2017