BBC Türkçe'de yer alan habere göre, referandumda yüzde 60.4 'evet' ile onaylanan tasarı, 3. jenerasyon göçmenler için kolaylaştırılmış bir vatandaşlık süreci getiriyor. Birçok ülkenin aksine İsviçre'de doğmuş olmak 'otomatik vatandaşlık' anlamına gelmiyor.
Ülkede yaşayan yabancıların ise vatandaşlık için 12 yıl beklemesi gerekiyor. Vatandaşlık için ayrıca, maddi anlamda külfetli bir 'görüşmeler ve testler' süreci işliyor.
İlk etapta 25 bin kişiyi etkileyecek olan referandum sonucuyla uzun vadede çok daha fazla sayıda insana vatandaşlık yolu açabilir.
İSVİÇRELİ BİRİYLE EVLENEN KİŞİLERE SAĞLANAN KOLAYLIK
Halk oyuna sunulan tasarı, genç adaylar için, "İsviçreli biri ile evlenen kişilere sağlanan vatandaşlık kolaylığı" ile aynı şartları öngörüyordu. Tasarının destekleyicileri, ülkede doğmuş ve tüm hayatlarını İsviçre'de yaşamış olan kişilere 'uyum' sorgusu yapmanın yersiz olduğu görüşünü dile getiriyordu.
Muhalif cephede olanlar ise tasarının vatandaş olmayan ama İsviçre'de ikamet eden yüzde 25'lik kesimin 'tamamının' vatandaşlığının önünü açacağı üzerine kampanya yürütmüştü.
'İSLAM PROBLEMİ BİZİ DE ETKİLEYECEK'
'Hayır' için kampanya yürüten ve İsviçre Meclisi'nin en büyük partisi olan sağcı İsviçre Halk Partisi (SVP) adına açıklama yapan Jean-Luc Addor, "Korkarım İslam problemi, bir kaç yıl içinde bizi de etkileyecek" dedi.
Son 30 yıl içinde İsviçre'de 3 ayrı 'yumuşatma' çabası başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
Aynı referandumda, yabancı firmalara vergi kolaylığı getiren bir tasarı ise reddedildi.