Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Trump'ın görüşmede 'ABD'nin, stratejik bir ortak ve NATO müttefiki olarak Türkiye'ye desteğini' ifade ettiği belirtilirken, Türkeş NATO ile ilgili durumda, FETÖ'cü askerlerle ilgili tutumun belirleyici olacağını kaydetti.
Türkeş, iki ülke arasındaki bazı başlıkların diplomatik girişimler yerine CIA Başkanı Mike Pompeo'nun Türkiye'ye ziyaretiyle ele alınacak olmasını ise 'bir utanç kaynağı' olarak nitelendirdi.
'NET BİR UZLAŞI YOK'
Görüşmenin içeriğine bakıldığında tema olarak bir uzlaşı varmış gibi görünse de yaklaşımlarda fark olduğuna dikkat çeken Türkeş "Görüşmenin içeriğine taraflardan tatmin edici bir açıklama gelmedi. Bir konuda 'net uzlaşıya vardık, elimizdeki uzlaşı şudur' diye net bir şey yok. Birbirini deniyor taraflar şu aşamada" dedi.
Suriye'de güvenli bölge oluşturulması başlığının ABD ile Türkiye'nin birbirlerini sınayacakları konulardan biri olduğunu dile getiren Türkeş "ABD'nin güvenli bölgeden kastıyla, Erdoğan'ın güvenli bölgeden kastı aynı mı tartışılır. Aynı değil gibi gözüküyor. Terörizmle mücadele diye tanımladıkları ikisinin vurgusu ayrı" ifadelerini kullandı.
'NATO, FETÖ KONUSUNDA LAF EBELİĞİ YAPACAK, TRUMP İSE TEK BELİRLEYİCİ OLAMAYACAKTIR'
Türkeş bu konuda Trump'ın da tek başına etkili olamayacağını kaydetti:
"FETÖ ile NATO arasındakini ilişkinin ne olduğunu belgeli bir şekilde ortaya konulduğu zaman net olarak o resmi göreceğiz. Ama dolaylı da olsa bir ilişkisinin olduğunu varsayıyorum. FETÖ'yle bağlantısı anlamında NATO'nun nasıl bir tavır çizeceği konusunda, bence NATO laf ebeliği yapacaktır. Gelelim Trump'ın bu konudaki tutumuna. Trump kendisi bir şey söylese de, Amerikan idari yapısında karşılığı ne derseniz, göçmenlerle ilgili yasada bunu gördük aslında. Oradaki bürokrasi, kendi içerisinde bir tutum belirlerdi. O tutumu devam ettirebilecek mi göreceğiz. Bir çatışma yaşanacağı aşikar. Gülen cemaatiyle ilgili iade konusunda tam nasıl bir tavır çizileceğini Trump belirleyemez. Oradaki yasal sürecin ne olacağını, nasıl çalıştırılacağını etkileyebilir."
'İSTİHBARAT SERVİSLERİ ÜZERİNDEN İLİŞKİ BİÇİMİ ÇOK TEHLİKELİ'
Türkeş, istihbarat servisleri üzerinden ilişki kurulmasının riskli olduğunu vurgulayarak, durumun 'utanç verici' olduğunu söyledi:
"CIA Başkanının ilk ziyaretini Türkiye'ye yapacak olmasını doğrusu çok acı bir durum olarak görüyorum. Tuhaf bir durum bu. Bir başka ülkenin istihbarat şefinin Türkiye'yi ziyaret edecek olması övünülecek bir şey olamaz. Çok utanç verici bir durum. Diplomasi yoluyla çözmek yerine, istihbarat servisleri üzerinden bir ilişki biçimine dönüştürmek, çok risklidir ve herkesin hayatını tehdit edecek bir şeye dönüşebilir.
Konu Suriye'yle sınırlı olmayacaktır, başka meseleler olacaktır."