Açıklamada, toplantının, Cenevre görüşmelerinin bir sonraki turunun başlatılması için gerekli şartları oluşturacağından emin olunduğu dile getirildi.
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın kıdemli siyasi danışmanı ve Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Bilim Başkanı Prof. Dr. Vitaliy Naumkin, Astana sürecini Suriye’de ateşkesi sağlama ile ilgili görüşme aşamasından krizin barışçıl çözümüne doğru ilerlenmesini sağlayan bir süreç olarak değerlendirdi.
Astana görüşmelerinin, Suriye krizinin çözüm süreci içindeki yeri ve önemi konusunda Sputnik’e konuşan Dış Politika Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi ve Uluslararası Programlar Başkanı Emekli Büyükelçi Oktay Aksoy şunları söyledi.
Astana süreci, sadece ateşkesi sağlamak amacıyla başlatılmış bir süreç değil. Suriye’de barışçıl bir çözüm bulunmasına katkıda bulunmak üzere başlatılmış bir süreçtir.
O bakımdan tabiatıyla Astana süreci, ateşkes ötesinde tarafları ne kadar bir uzlaşıya yaklaştırabiliyorsa onun sonucunda Cenevre’deki Suriye barışçıl çözüm sürecinde de o kadar başarılı olunacaktır.
Ve zannediyorum taraflar da bu istikamette gayretlerini sürdüreceklerdir.