Dün gece ülke genelinde yarım milyon kişi hükümetin istifası talebiyle sokağa döküldü.
Yaklaşık 300 bin kişi Bükreş'teki hükümet binasının önünde bulunan Zafer Meydanı'nda toplandı.
Romanya'nın eski devlet başkanı Nikolay Çavuşesku'nun 1989'da idam edilmesine yol açan eylemlerden beri ülkeyi sarsan en büyük protesto dalgasının 6. gününde Romanya bayrağı taşıyan eylemciler 'İstifa' sloganları attı.
Sosyal medya üzerinden organize olan eylemciler 'Size inanmıyoruz', 'Haydut hükümet', 'Hükümet istifa', 'Temiz hükümet istiyoruz', 'Romanya yolsuzluğa karşı' ve 'Birlikteyiz' dövizleri taşıdı.
CEP TELEFONLARINDAN MEŞALELER
Binlerce kişinin meydanda cep telefonlarının fenerini yakarak meşaleler oluşturmasıyla gece adeta aydınlandı.
— BBC News (World) (@BBCWorld) 6 Şubat 2017
24 yaşındaki Emma adlı eylemci "Onlar yozlaşmış. Adalet istiyoruz. Hükümet hala kanunla ilgili bir şeyler deneyebilir" dedi.
Nicole adlı 25 yaşındaki bir diğer eylemci de "Onlar yalancı ve kötü insanlar. Hükümet düşmeli. Her gece buraya geri döneceğiz" diye konuştu.
Bükreş'in yanı sıra diğer kentlerde de eylemler yapıldı.
BAŞBAKAN GRİNDEANU: İSTİFA ETMEYECEĞİZ
Başbakan Sorin Grindeanu ise istifa etmeyeceklerini duyurdu.
Sadece 1 ay önce iktidara gelen sosyal demokrat hükümetin başındaki Grindeanu "Bize oy verenlere karşı sorumluluğumuz var" dedi.
YENİ CEZA KANUNUNUN AYRINTILARI AÇIKLANACAK
Hükümet sadece 44 bin euro meblağının üzerindeki görevi kötüye kullanma suçlamalarına hapis cezası getiren kanunu protestolar nedeniyle dün geri çekmek zorunda kalmıştı.
Ancak hükümet ayrı bir kanun ile cezaevlerinde bulunan 5 yıldan az hapis cezası almış yaklaşık 2500 hükümlüyü afla serbest bırakmak istiyor.
Eylemciler bu kanuna da Grindeanu'nun partisi Sosyal Demokratlar'ın yolsuzluğa karıştıkları için hapse giren üyelerini serbest bırakmaya çalıştığını savunarak karşı çıkıyor.
Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'in de desteklediği protestocular, hükümlülerin affedilmesini öngören söz konusu değişikliğin ülkede yolsuzluğu daha da artıracağını savunuyor.
2014-2016 arasında aralarında bir başbakan, 16 milletvekili ve 5 bakanın da bulunduğu çoğu sosyal demokrat partiden yaklaşık 2 bin kişi görevi kötüye kullanmaktan suçlu bulunmuştu.