15 Temmuz 2016'da yaşanan darbe girişiminin ardından geçen sonbaharda DİTİB bünyesinde çalışan birçok imamın işine son verilmiş ve söz konusu imamlar Türkiye'ye geri çağırılmıştı.
Türkiye'deki imamlar Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevlendirmesiyle 5 yıl süre için Almanya'ya gönderiliyor. Gazetenin haberine göre DİTİB avukatı Mehmet Günet 'davacılarla DİTİB arasında doğrudan bir iş sözleşmesi bulunmadığı" gerekçesiyle "Bu yüzden söz konusu davaların başarılı olma şansı yok' şeklinde konuştu.
DİTİB'E CASUSLUK SUÇLAMASI
Almanya'daki DİTİB'e bağlı 900 cemaatin çoğunluğunu Türkler oluşturuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı çalışmalarını Başbakanlığa bağlı olarak yürütüyor. DİTİB'e ait camilerde görevli bazı imamların Gülen yapılanması hakkında Ankara'ya bilgi gönderdiğinin ortaya çıkması 'casusluk' suçlamalarına yol açmıştı.
DİTİB, Almanya'daki bazı imamlarının FETÖ yandaşları ile ilgili Ankara'daki Diyanet İşleri Başkanlığı'na bilgi ilettiğini doğrulayarak, bu durumdan 'büyük üzüntü duyduğunu' belirtmişti. Federal Savcılık, DİTİB'deki söz konusu casusluk iddiaları ile ilgili soruşturma başlatmıştı. Soruşturma kapsamında bu imamların söz konusu faaliyetleri için DİTİB'in sorumlu olup olmadığı ve eğer varsa sorumluluk derecesi araştırılıyor.