Ekonomi Programı Yapımcısı Hande Berktan moderatörlüğünde gerçekleşen paneli Rus basını ve fuarda yer alan katılımcılar da takip etti.
'İNSANİ VE TİCARİ İLİŞKİLER POLİTİKANIN ÜZERİNDE'
Panelde konuşan Vinokurov "Türk — Rus ticari ilişkileri uçak krizinden sonra şu an için normalleşme sürecine girdi. Aslında kriz döneminde de ilişkilerimizi kesmedik. İnsani ve ticari ilişkilerin politikanın üzerinde olduğunu düşünüyorum. Türk deri sektörü başkanlarının Rusya'nın ‘Chip' uygulamasına dair sıkıntılarına gelince ise, aslında bu bir pilot proje. Bu uygulama yüksek fiyatlı ürünlerden başlayarak yapılmaya başlandı. Deri de bu ürünler arasında yer almakta. Bir süre sonra bu uygulamaya daha çok kalem dahil edilecek. Buradaki amacımız ne kadarlık hacim, adet, ürünün giriş yaptığını ve satıldığını karşılaştırmak. Ayrıca herkesin bildiği gibi bu dönemde az da olsa bavul ticareti denen bir olay var. Chip'li ürünü artık getiren eşine, dostuna verebilecek ama yasak olması nedeniyle satışını yapamayacak. Bu konuyu Rusya Sanayi ve Ticaret Odası Platformu'nda gündeme getireceğiz ve Türkiye'den bir heyeti ağırlayabiliriz" dedi.
'RUSYA, GÜMRÜK VERGİSİNİ YÜZDE 5'E ÇEKMELİ'
'CHIP UYGULAMASI BİRÇOK İŞLETMEYİ MAĞDUR ETMEKTE'
İDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Şenocak ise "Rusya dünyadaki süper güçlerden biri. Rus ekonomisi olumlu yönde gidiyor. Dünyada ekonomik anlamda bir daralma olduğu gibi bu daralma Rusya'da da var. Rusya'ya 2013 yılında 545 milyon dolar olan deri ve deri mamulleri ihracatımız şu an 1.107 milyon dolara gerilemiş durumda. Ancak deri sektörü açısından 2017'nin 2016'dan daha iyi olacağını düşünmekteyiz" dedi.
TÜRDEV Yönetim Kurulu Başkanı Temuçin de fuar ile birlikte son dönemde azalan ihracat rakamlarının yükselmesini hedeflediklerini kaydetti. 25 yıldır deri sektörü olarak Rusya'ya ihracat yaptıklarını söyleyen Temuçin, "En büyük alıcımız olan Rusya ile eski günlere geri dönmek istiyoruz. Sektör olarak özgün tasarımlarımız ile Rusya'ya ihracat yapmaya devam edeceğiz. Ancak Rusya'nın başlattığı ‘Chip' uygulaması bugün birçok işletmemizi mağdur etmekte. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz bu durumdan fazlasıyla etkilenmekte" şeklinde konuştu.
'RUSYA DERİ İŞİNİ TÜRKİYE'YE BIRAKMALI'
Deri üretiminin 1920'ler ve 1930'lardan sonra doğuya doğru kaymaya başladığını vurgulayan Mızraklı, alt yapı ve teknik konular ile Türkiye'nin tabakhane açısından önemli bir merkez olduğunun altını çizdi.
Çorlu'da 36 milyon metreküp, Tuzla'da 30 milyon küp ve daha birçok bölgede büyük sanayi bölgeleri olduğunu hatırlatan Mızraklı, "Rusya deri işini Türkiye'ye bırakmalı ve alım konusunda stratejiler geliştirilmelidir. Sanayileşmede Rusya, deri sektörünü ayrı bir şekilde değerlendirmelidir. Bu konuda Rusların sıfırdan yatırım yapmasına gerek yok çünkü Türkiye var" dedi.