Washington eyaletinin Seattle kentinde görev yapan federal yargıç James Robart, vize yasağının ABD genelinde geçici olarak durdurulmasına karar verdi. Robart’ın, 27 Ocak’ta Trump’ın imzaladığı kararname kapsamındaki vize yasağını durduran kararını sözlü olarak verdiği, kararın yazılı olarak da kısa süre içinde açıklanacağı bildirildi.
Eski Başkan George W. Bush döneminde atanan federal yargıç Robart’ın yazılı kararının Adalet Bakanlığı’na gönderilmesinin ardından bakanlığın gerekli incelemeyi yapacağı kaydedildi.
BEYAZ SARAY: BAŞKAN’IN AMERİKA HALKINI KORUMA SORUMLULUĞU VAR
Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer ise yazılı bir açıklama yaparak federal yargıç James Robart’ın karara tepki gösterdi.
Adalet Bakanlığının ‘mümkün olan en kısa sürede’ Trump’ın kararnamesini tekrar uygulamaya çalışacağını belirten Spicer, “Başkanın emri ülkemizi korumayı hedefliyor ve anayasal yetkisi var. Başkanın Amerika halkını koruma sorumluluğu var” ifadelerini kullandı.
WASHINGTON BAŞSAVCISI: BUNUN İÇİN HUKUK FAKÜLTESİNE GİTTİK
Bu arada Trump’ın kararının iptali için dava açan Washington eyaletinin Başsavcısı Bob Ferguson, CNN’e yaptığı açıklamada, federal hükümetin karara uymasını beklediklerini vurguladı. “Bunun için hukuk fakültesine gittik” ifadesini kullanan Ferguson, gerektiğinde konuyu Yüksek Mahkemeye kadar taşıyacaklarını bildirdi.
Boston’da ise federal bir yargıç, Trump yönetiminin aldığı vize yasağı kararını ‘yerinde’ bularak, kararın iptali istemini reddetmişti.
Öte yandan ABD’ye yolcu taşıyan havayolu şirketleri Trump yönetiminin aldığı ve alacağı karara göre hareket etmeye devam edecekleri duyurdu.
Pasaport ve vize işlemlerinde otomatik olarak federal hükümetin gümrük birimlerine tabi olan havayollarının, aksi karar alınana kadar söz konusu ülke vatandaşlarının seyahatine izin vermeyecekleri ifade ediliyor.
YAKLAŞIK 100 BİN KİŞİNİN VİZESİ İPTAL EDİLDİ
ABD Dışişleri Bakanlığı, Trump’ın vize yasağıyla ilintili olarak 60 bin civarında kişinin vizesinin iptal edildiğini açıklanmıştı. Adalet Bakanlığı Göçmenlik Bürosu avukatı Erez Reuveni ise bu sayının 100 bin civarında olduğunu belirtmişti.
Vizeleri iptal edilen bu kişilerin ülkeden ayrılıp yeniden girmek istemeleri halinde ya da zaten ülke dışında bulunmaları durumunda yeniden Amerikan vizesine başvurmaları gerekecek.