İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, Sputnik ve Russia Today'in (RT) yanıltıcı ve taraflı bilgi servis ettiğini öne sürdü.
İngiltere'de yayınları denetlemekle görevli kurum Ofcom'un 2015 yılında RT'ye Suriye ve Ukrayna'daki gelişmeler hakkında yanıltıcı veya taraflı içerik sunduğu iddiasıyla yaptırım uyguladığını anımsatan Fallon, "Üstelik bu programlardan birinin adının 'Truthseeker' (Gerçeği arayan) olması ironinin de ötesinde. Sputnik ve RT gibi haber kuruluşlarının hesap vermesi gerekiyor" dedi.
RT ve Sputnik'in Moskova'nın propaganda makinesi olduğunu iddia eden Batılı ülkeler, uluslararası arenadaki birçok konuda bu iki kurumu suçluyor.
Son olarak, başkanlık seçimlerine müdahale iddialarıyla ilgili ABD istihbaratının düzenlediği raporda, RT de dahil olmak üzere Rus basını ‘devlet tarafından yönetilen propaganda makineleri’ olarak tanımlanmıştı. Raporda, bu kurumlar için ‘Rus ve uluslararası dinleyenler için Kremlin’in mesajlarını ilettiği bir platform’ ifadeleri kullanılmıştı.
Avrupa Parlamentosu da, 23 Kasım'da RT ve Sputnik'e karşı konulması için politika geliştirilmesini öngören karar tasarısını onaylamıştı. AP'deki oylamaya katılan 691 parlamenterden 304'ü tasarıya destek vermişti. 179 parlamenter tasarı için 'hayır' oyu kullanırken, 208'i çekimser kalmıştı