Çelikkol, Sputnik'e yaptığı açıklamada "Belki önümüzdeki dönemlerde iki ülke arasında normalleşme ilerledikçe, bir güven ortamı sağlandığı müddetçe istihbarat örgütleri arasında geçmişte yapılan işbirliğinin tekrar başlaması gündeme gelebilir" dedi.
Türkiye ile İsrail arasındaki siyasi istişareler yedi yıl aradan sonra yarın tekrar başlıyor. İsrail'le son olarak 2010 yılında yapılan siyasi istişareler, yarın Türk Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın ve İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yuval Rotem başkanlığındaki heyetler arasında Ankara'da yapılacak.
Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, istişarelerde Türkiye-İsrail ikili ilişkilerinin yanısıra, bölgesel ve uluslararası konuların ele alınacağı belirtildi.
İki ülke arasında 2016 yılının Haziran ayında başlayan normalleşme sürecinde Aralık ayında iki ülke de karşılıklı olarak büyükelçilerini atamış, İsrail, Ankara Büyükelçiliğine Eitan Naeh'i, Türkiye ise Tel Aviv Büyükelçiliği'ne Kemal Ökem'i atamıştı.
TÜRKİYE, İSRAİL İLE SERBEST TİCARET ANLAŞMASINI GÜNCELLEMEK İSTİYOR
9-14 Ocak tarihleri arasında yapılan Büyükelçiler Konferansı sırasında Türkiye-İsrail ilişkileri üzerine çalışan bir Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada Türkiye'nin İsrail'le ticaretini geliştirmek istediğini, iki ülke arasında var olan serbest ticaret anlaşmasını da güncellemek istediklerini belirtmiş, "Bölgesel güvenlik konusunda danışmalarımız, karşılıklı iki ülkenin güvenlik ihtiyaçlarını anlaması, bunu daha açık şekilde konuşması gerekiyor. Savunma, askeri ilişkiler önümüzdeki dönemde gündeme mutlaka gelecektir. Daha önce de bu alanlarda işbirliği yaptık" demişti.
BAKAN AVCI İSRAİL'E GİDİYOR
Türkiye'den İsrail'e normalleşme sonrası ilk bakan düzeyinde ziyaretin 7 Şubat'ta gerçekleşmesi bekleniyor. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın İsrail'de düzenlenecek Uluslararası Akdeniz Turizm Furarı'na katılacağı belirtiliyor.
'SİYASİ İSTİŞARELER, NORMALLEŞME SÜRECİ KAPSAMINDA BAŞLIYOR'
Türkiye ile İsrail arasında başlayacak olan siyasi istişareleri Türkiye'nin Mavi Marmara krizi sırasında Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol, Sputnik'e değerlendirdi. Geçmişte Türkiye ile İsrail arasında düzenli olarak yılda iki defa yapılan siyasi istişarelerin yeniden başladığına dikkat çeken Çelikkol, "Büyükelçilerin değişimiyle bir normalleşme dönemi başladı. Şimdi bu normalleşme dönemi içinde dışişleri bakanlıkları arasında daha önce yapılan istişareler de başlamış oluyor. Bunların en sonuncusu 2010 yılında yapılmıştı, Mavi Marmara'dan sonra istişareler yeniden başlıyor. Burada ikili konular, bölgesel konular görüşülecektir. Dışişleri Bakanlıkları arasındaki istişare mekanizmasının yeniden başlatılmasını da iki ülke arasındaki normalleşme süreci içerisinde değerlendirmek lazım" dedi.
'İLK BAŞTA EKONOMİK KONULAR ÖNEM KAZANIYOR'
Önümüzdeki günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Avcı'nın İsrail'i ziyaret edeceğine dikkat çeken Çelikkol, "Önümüzdeki hafta içinde Türk Turizm Bakanı İsrail'i ziyaret edecek, orada ikili temaslarda bulunacak, oradan da Filistin bölgesine geçecek. Bu da gösteriyor ki ilk başta ekonomik konular önem kazanıyor. Enerji konusu daha uzun planlı olmakla birlikte yine gündemde. Turizm alanında işbirliği konusu gündemde. Zaten ekonomik ilişkilerde çok büyük bir aksama olmamıştı. İkili konularda da işbirliği önemli. Geçmişte iki ülke arasında bölgesel konularda görüş alışverişleri önem kazanmıştı, bütün bunlar tekrar normalleşme süreci içinde başlamış olacaktır" diye konuştu.
'SAVUNMA ALANINDA HEMEN BİR ADIM BEKLEMEMEK GEREKİR'
'İSRAİL-FİLİSTİN GERGİNLİĞİ, TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİNİ DE ETKİLER'
ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın İsrail politikasının da İsrail'in tüm bölge ülkeleriyle ilişkilerini etkilemesi bekleniyor. Trump, daha önce Tel Aviv'deki ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağını söylemişti. Böyle bir gelişmenin de İsrail-Filistin meselesinde yeni sorunlara yol açabileceği belirtiliyor. ABD büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması konusunda yakın vadede adım atılmasını beklemediğini ifade eden Çelikkol, "O konuda ilk başlarda bir adım olmayacak gibi görünüyor. O adımdan daha çok tarihe baktığımız zaman daima Filistin-İsrail ilişkilerindeki gerginleşme, Türk-İsrail ilişkileri üzerinde bir etki yapmıştır. Filistin-İsrail ilişkilerinde bir gerginleşme olursa bunun hem bölgesel, hem uluslararası ilişkiler, hem de ikili ilişkiler açısından çok etkileri olacaktır" dedi.
'NORMALLEŞME İLERLEDİKÇE İSTİHBARAT İŞBİRLİĞİ GÜNDEME GELEBİLİR'
Çelikkol, Suriye meselesinin Türkiye-İsrail ilişkilerini doğrudan etkilemeyeceğini de belirterek "Suriye konusundaki gelişmelerin Türkiye-İsrail ilişkilerine doğrudan bir etkisi olacağını sanmıyorum ama ikisi de Suriye'ye komşu ülkeler. O bakımdan bu ikili diyalog mekanizmasında Suriye'deki gelişmeler de ele alınacaktır. Belki önümüzdeki dönemlerde iki ülke arasında normalleşme ilerledikçe, bir güven ortamı sağlandığı müddetçe belki istihbarat örgütleri arasında geçmişte yapılan işbirliğinin tekrar başlaması gündeme gelebilir" diye konuştu.