Dünyanın sonunun ne kadar yakın olduğunu belirtmek için sembolik olarak belirli gelişmelerden sonra güncellenen 'Kıyamet Saati' (Doomsday Clock) Trump'ın başkanlığı sonrası bir kez daha güncellendi.
'GECE YARISINA' 2 DAKİKA 30 SANİYE KALDI
'Kıyamet Saati', Atom Bilimcileri Bülteni (BPA) tarafından ABD'nin Japonya'ya ilk atom bombasını atmasından 2 yıl sonra 1947 yılında kuruldu.
BPA ise Chicago Üniversitesi bünyesinde 1945 yılında ilk atom bombalarının geliştirilmesine yardımcı olan bir grup bilim insanı tarafından oluşturuldu.
Saati değiştirme kararı, BPA üyeleri ve Nobel ödüllü 15 bilim insanının yer aldığı Sponsorlar Kurulu tarafından alınıyor.
DÜNYA LİDERLERİNE 'TANSİYONU DÜŞÜRÜN' ÇAĞRISI
Raporda saatin ileri alınmasına neden olan diğer faktörler uluslararası ilişkilerdeki parçalanma, iklim değişikliği ile mücadelenin yavaş olması ve küresel demokrasiye olan desteğin gerilemesi olarak sıralandı.
Saatin ileri alınmasıyla ilgili bir açıklama yapan BPA Başkanı Rachel Bronson da dünya liderlerine "tansiyonu savaşa neden olabilecek şekilde artırmak yerine düşürmeleri" çağrısı yaptı.
Nükleer silahların yok edilmesi için çalışan Global Zero'nun yöneticisi Derek Johnson da "Kıyamet Saati'nin ileri alınmasının en büyük nedeni Donald Trump'ın yükselişi. Bekleyip görecek vakit yok. Hemen harekete geçmeliyiz" dedi.
1953'TEN SONRA İLK KEZ BU KADAR YAKIN
Bu güncellemeyle birlikte evren, 'Kıyamet'e 1953 yılından bu yana ilk kez bu kadar yaklaştı.
1953'te ABD ve Rusya'nın karşılıklı hidrojen bombası denemeleri nedeniyle saat gece yarısına '2 dakika kala' olarak güncellenmişti.
'KIYAMET SAATİ' NEDİR?
O zamandan beri toplam 22 kez değiştirildi.
Saat olumlu gelişmelerde de geri alınıyor.
Örneğin, 1990'da Soğuk Savaş'ın sona ermesiyle birlikte saat gece yarısından 17 dakika öncesini göstermeye başladı ve bu 'Kıyamet'ten en uzak yıl olarak kayıtlara geçti.