Adli Veri Bankası tanıtım töreninde konuşan Yıldırım, şu açıklamalarda bulundu:
Vatandaşın söylediğini söylüyorum. Yargı, soruşturmayı polise, kovuşturmayı da bilirkişiye havale etmiş. Bunun adına da adalet diyorlar. Bu haksızlık. Soruşturmanın neden polise havale edildiği kanaati var. 17 Aralık'ta bunu gördük. Oradaki dosyalardan savcıların en son haberi oldu. Bu sonunda ortaya çıktı. 17 Aralık'ta benim en yakınımdaki insan için dinleme yapılıyor. Bunu bir şekilde öğreniyorum. İçişleri Bakanlığı'na o dönem söylüyorum gidiyor ilgili birime, 'Böyle bir şey yok' diyor. Adalet bakanına söylüyorum 'Efendim böyle bir şey yok' diyor. Bir daha bakıyorlar yok… UYAP'a bakıyorlar yok. Polisin dosyalarına bakıyorlar yok. 2 gün sonra bu dinleme kesiliyor. Sonra 2. hakimlikten yapılan bu dinleme 4. hakimlikten tekrar başlıyor. Arkadaşları tekrar yola çıkartıyoruz bir şey yok. O dosya 17 Aralık'ta karşımıza çıkan dosya. Ne UYAP'a veriyor ne kollukta bir soruşturma numarası veriyor. Yani yasa dışı yasal bir işlem. Bu camiaya yakışır mı? Çok şükür bunları geride bıraktık. 15 temmuz bir milattır. O gece savcılarımız vatansever askerler ve polislerle birlikte gözaltıları başlattılar.
'BU İŞİ HIZLANDIRIRSAK MİLLETİN YÜREĞİ SOĞUYACAK'
- Darbe olalı 6-7 ay oldu. Silahı alan, insanları öldürenler belli, 'Bunlar niye yargılanmadı?' diye vatandaş soruyor. İnsanları öldürenler, bunları itiraf edenler ayrı bir paket halinde niye yargılanmaz vatandaş bunu soruyor. İnsanlar 'idam, idam' diye niye bağırıyor, sonuç görmek istiyorlar. Bu yargılama 40 yılın hesaplaşmasıdır. Bu işi hızlandırırsak, milletin hırsı da inecek, yüreği de soğuyacak.
'BU DOSYALARIN AİHME'E GİTME İHTİMALİNE KARŞI KOMİSYON OLUŞTURDUK'
FETÖ'yü temizlemek için OHAL devam edecek, OHAL dolayısıyla memuriyetten çıkarılanlarla ilgili yargı yolu kapalıydı, 70 bin dosya Anayasa Mahkemesi'nde bekliyor. Yaptığımız düzenlemeyle itiraz yolunu hukuki bir zemine kavuşturduk. Bu davaların AİHM'e gitme ihtimaline karşı bir itiraz komisyonu oluşturduk.
'OHAL KOMİSYONU'YLA YARGILAMA YOLUNU AÇTIK AMA…'
(OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kurulması kararı) Yargılama yolunu açmış oluyoruz ama bu ülkeyi yıkmaya çalışanlar, tekrar sağdan soldan, arka kapıdan içeri giremezler. Bunu da bilsinler. Böyle bir imkan yok. Bu kadar büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız, yılların biriktirdiği yıkıcı bir faaliyetle karşı karşıyayız, ola ki tek tük kazaya kurban gidenler olabilir, mümkündür, bunların mağduriyetlerini önlemek hukuk devleti olarak da bizim görevimizdir. Bunun için bütün hukuki mekanizmaları eksiksiz çalıştırmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.
'İTİRAZ MEKANİZMASINI ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE DEVREYE ALACAĞIZ'
Yaptığımız bu düzenleme bir anlamda OHAL süresince dahi hak arama, yargı yolunun açılmasıdır. Böylece, bütün mağduriyetleri ortadan kaldıracak, her ne kadar ihanet yapmış olsalar da suç işlemiş olsalar da Türkiye bir hukuk devleti, hukuk devletinin gereği de herkesin hakkını, hukukunu sonuna kadar aramasıdır, araması için zemin hazırlanmasıdır, yaptığımız budur. Bu itiraz mekanizmasını da önümüzdeki günlerde devreye alacağız. Böylece etkin itiraz sistemini de başlatmış olacağız. Burada verilen kararlar adli karar değil, burada verilen kararlar idari kararların kesinlik kazanmasıdır. Dolayısıyla bu kararlar hak arama yollarını açmaya yarayan kararlar olacak.