Türkiye, anayasa değişikliği için referanduma doğru giderken seçim güvenliği tartışmaları da büyüyor. Eski CHP milletvekili ve bilişim uzmanı Tacidar Seyhan, Yüksek Seçim Kurulu'nun kullandığı, Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü Sistemi-SEÇSİS sisteminin ne kadar güvenli olduğu sorusunu RS FM'de yanıtladı.
Seyhan, Türkiye'de seçim güvenliği konusunda ciddi sorunlar olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı: "Öncelikle bilgi girişi aşamasındaki sorunlardan bahsetmek gerekir. YSK, terminallerden bilgi girişi yapacak kişilere bir güvenlik kodu veriyor. Bu güvenlik koduyla sisteme girilip sonuçlar merkeze aktarılıyor. Ancak girilen bilginin doğru olup olmadığını denetleyecek bir mekanizma yok. Biz sandık sonuçlarının taranarak internet ortamına aktarılması gerektiğini savunarak YSK'ya başvurmuştuk. YSK bunu kabul etti ancak son seçimde uygulamadı."
Seyhan, mevcut durumda ancak seçim sonuçları açıklandıktan sonra, birleştirme tutanaklarına sağlıklı bir şekilde ulaşabilmeyi başaran partilerin bir karşılaştırma yaparak itiraz hakkının olduğunu belirtti.
Seçim güvenliği konusunda ikinci tehlikenin ise sisteme dışarıdan müdahale olduğunu ifade eden Seyhan "Türkiye'de SEÇSİS sistemine girme kabiliyetine sahip en az bin uzman vardır. Bu uzmanlar için sisteme girip, verileri değiştirmek sadece beş dakika sürer. ABD'de bile yüksek seçim güvenliğine rağmen sisteme girildiği iddiaları olmuşken Türkiye'nin mutlaka önlem alması gerekir" dedi.
‘MİT DAHİL HER KURUMUN SİSTEMİNE GİRİLDİ'
Seyhan, MİT, TSK, Başbakanlık ve pek çok devlet kurumunun bilgisayar sistemine girildiğini hatırlatarak "Her sisteme girilebilir önemli olan koymuş olduğunuz güvenlik sistemlerinin belli bir aşamada girişi fark etmesi, yakalaması. Sizin kullandığınız yazılımda mevcut terminallerinizin dışında bir giriş yapılmışsa; onun hangi verilerde değişiklik yaptığını tespit edebilecek nitelikte bir güvenlik sistemi oluşturmanız gerekiyor" dedi.
‘KONTROL MEKANİZMASI KURULMALI'
Seçim sonrası sistem üzerinde, veri tabanı üzerinde bir değişiklik olup olmadığını kontrol edecek bir mekanizmanın mutlaka kurulması gerektiğinin altını çizen Seyhan "ABD ve Avrupa ülkelerinde seçim sonuçları açıklandıktan sonra her siyasi parti temsilcisinin ya da gösterebileceği bir uzman sistem üzerinde bir inceleme yaparak müdahale olup olmadığını kontrol eder. Türkiye'de de bu mekanizmanın kurulması elzemdir" dedi.