Haberde, 11 Eylül saldırılarının ardından terör şüphelilerinin sorgulanması için kurulan ve eski ABD Başkanı Barack Obama'nın göreve gelir gelmez kapatılması emrini verdiği gizli gözaltı merkezlerinin durumunun IŞİD militanları ve şüphelileri için kullanılmak üzere gözden geçirilmesinin talep edildiği de belirtildi.
Gazetenin aktardığına göre, kararname taslağında yüksek profilli yabancı teröristlerin sorgulanmasına ilişkin programın ABD dışında faaliyet göstermesi ve böyle bir programa CIA tarafından kullanılan gözaltı merkezlerinin de dahil edilmesi seçeneklerinin değerlendirilmesi öncelikli olarak istendi.
Bu arada New York Times, "Black site'lar çok gizli bir program, bu nedenle de bir kararnamede bu programdan bahsedilmesi nadiren görülen bir durum" değerlendirmesini okurlarıyla paylaştı.
BEYAZ SARAY'DAN YALANLAMA
Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer ise bu konuda yöneltilen bir soruya böyle bir kararname bulunmadığını ve Trump'tan bu yönde bir inceleme talebi olmadığını söyledi.
Öte yandan haberin basına yansımasının ardından bir açıklama yapan Arizona Senatörü Cumhuriyetçi John McCain, "Amerika Birleşik Devletleri'ne işkenceyi geri getirmeyeceğiz" dedi.
ABD Kongresi'nin CIA'in yurtdışındaki hapishanelerini kapatan 2015 tarihli Saha Talimatnamesi'nin yanısıra sorgulama yöntemlerinin de 'yasadışı' olarak kabul ettiğini hatırlatan McCain, tazyikli su başta olmak üzere diğer işkence yöntemlerinin talimatnamede yer almadığını belirtti. McCain, talimatnamenin güncellenmesi halinde bunun ABD yasalarına uygun bir şekilde yapılması ve yapılan güncellemenin yürürlüğe girmeden 30 gün önce kamuoyuyla paylaşılması gerektiğinin de altını çizdi.
McCain ayrıca, yeni CIA Direktörü Mike Pompeo ile yaptığı hem başbaşa hem de kamuya açık görüşmelerde kendisine, Trump işkenceyi geri getirse bile kendisinin buna karşı duracağını söylediğini aktardı.
Adalet Bakanı Jeff Sessions, Senato karşında yaptığı açıklamada "Waterboarding kesinlikle yasa dışı" demiş ve Trump'ın bu yöntemi tekrar kullanabileceği bir yasal zemin olmadığını belirtmişti.
MÜSLÜMAN KARDEŞLER ABD'DE TERÖR ÖRGÜTÜ İLAN EDİLEBİLİR
Bu arada New York Times'a göre, bir başka başkanlık kararnamesinde ise ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Mısır'daki Müslüman Kardeşler'in terör örgütü olup olmadığına karar vermesi istendi. Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri, ABD'nin bu yönde bir karar alması için uzun süredir talepte bulunuyordu.