Daha önce Suriye krizine siyasi çözüm için İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan görüşmelere davet edilmeyen ve Türkiye'nin terör örgütü olarak gördüğü Demokratik Birlik Partisi (PYD), YPG ve Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Türkiye ve muhaliflerin baskısı sonucu Astana görüşmelerine de davet edilmemişti.
YPG'nin de bağlı olduğu 15 silahlı grubun çatısı konumundaki DSG'nin Dış İlişkiler Sorumlusu Abdulaziz Yunus Sputnik'e konuştu.
'BÜTÜN TARAFLARIN MASADA YER ALMASINI İSTİYORUZ'
Astana görüşmelerinde çıkan kararların Demokratik Suriye Güçleri'ni bağlamayacağını belirten Yunus, "Her seyden önce Astana halkların iradesi değildir. Suriye iradesinin geneli değildir. YPG ve YPJ Astana ile ilgili beyanlarını ortaya çıkardılaR, açıklama yaptılar. 'Astana'da ne sonuç çıkarsa bizi temsil etmez ve Astana kararlarına uymayacağız' dediler. Bu sözleri YPG resmi sözcüsü Redur Xelil söyledi. Xelil 'Astana bizim halkımızın iradesi değildir ve bu karar millet için alınmış değildir. Ve bu bizim yokluğumuz için vardır' dedi. YPG, Demokratik Suriye Güçleri'ne bağlı bir güçtür ondan dolayı YPG'nin aldığı her karar Demokratik Suriye Güçleri için de geçerlidir. Demokratik Suriye Güçleri Astana'ya davet edilmedi. Biz de Demokratik Suriye Güçleri olarak Astana kararlarını kabul etmeyeceğiz. Biz, Suriye ve Rojava genelinde bir barış siyasi çözüm istiyoruz. Bütün tarafların masada yer almasını istiyoruz" dedi.
ASTANA'DA ATEŞKESİ İZLEMEK İÇİN 3'LÜ MEKANİZMA KURULMUŞTU
Türkiye, Rusya ve İran, Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda da anlaşmış, ateşkesin izlenmesi konusunda üçlü mekanizma kurulmuştu.
ABD, Astana toplantısına gözlemci statüsünde katılmış ve Astana Büyükelçisi'ni toplantıya göndermekle yetinmişti.
Muhalefeti destekleyen Suudi Arabistan ve Katar ise Astana görüşmelerine davet edilmemişti.