Kocaeli'de yaşayan Fatih Tuna Erciyas isimli bir vatandaş, Ankara'da bulunan kızını İstanbul'a getirmek için hızlı trenden kendine gidiş-dönüş, ona da Ankara'dan İstanbul'a tek yön gidiş bileti almak istedi. Bunun için Gebze Hızlı Tren İstasyonu'na gelen Erciyas hayatının şokunu yaşadı. Buradaki gişe görevlisi sistem gereği "Bayan, erkeğin yanına oturamaz" diyerek kızının ancak 'erkek' olarak kayıt edilip aynı koltukta yolculuğun mümkün olabileceğini belirtti. Gişe görevlisi ayrıca bu 'erkek bileti' uygulamasının da kendisini 'suçlu durumuna' düşüreceğini belirterek "Bu riski göze alamam" dedi. Duruma çok şaşırdığını belirten Erciyas, görevliye "Bu nasıl uygulama?" diye sorması üzerine ise kendisine "İslam dini bunu kabul etmiyor" yanıtı verildiğini savundu. Olayın şoku ile biletini alan Erciyas daha sonra yetkilileri aradı ancak durum değişmedi. Yaşadıklarını sosyal medya hesabından anlatınca da konu Türkiye'nin gündemine oturdu. Derken söz konusu yolculuk dün gerçekleştirildi. Baba-kız aynı vagonda farklı koltuklara oturdu ancak durumu fark eden diğer yolcular onları birleştirdi.
Yolculukla ilgili Sözcü'ye konuşan Fatih Tuna Erciyas "Bana neden böyle bir muamele yapıldı bilmiyorum. Konu basına yansıdıktan sonra bile kimse arayıp durumu düzeltmedi. Neyse ki çok iyi insanlar vardı çevremizde. Vagonda baktılar rahat değilim sürekli kalk otur, kalk otur… Kızımın koltuğuyla mekik doku… Derdimi dinlediler. Masalı koltuklarda birleştirdiler bizi" dedi.
Baba-Kız Erciyaslar duyarlı vatandaşların müdahalesi sonucu İstanbul'a kadar birlikte yolculuk ettiler.
TCDD 'YANLIŞ ANLAMA' DEMİŞTİ'
Erciyas'ın isyanı sonrası geçtiğimiz hafta yapılan o açıklama şöyleydi:
"Öncelikle, haberlerde yer alan; gişe görevlimizin adı geçen yolcuya "Bayan erkeğin yanına oturamaz. İslam dini bunu kabul etmiyor" şeklindeki bir gerekçe ile baba ve kızı için yan yan bilet vermediği şeklindeki iddialar tamamen gerçek dışıdır. Baba ve kızı için yan yana bilet verilememesi yarıyıl tatili nedeniyle trenlerimizdeki yoğunluktan kaynaklanmıştır. Bu durum bilet satışı sırasında yolcumuza açıklanmış ve kendisi tarafından da kabul edilmiştir. Şöyle ki; iddiada bulunan yolcumuz, 18.01.2017 tarihinde saat 10.30 sıralarında kendisi ve kızı için 22.01.2017 tarih ve saat 6.40' ta hareket edecek Ankara-İstanbul YHT'ye bilet almak için Gebze gişemize gelmiş, gişe görevlimiz yarıyıl tatilinde oluşan yoğunluk nedeniyle trende yan yana yer olmadığını bildirmiş, yolcunun kabul etmesi üzerine aynı vagonda yan yana olmayan bilet satışı gerçekleştirilmiştir. Bu bilet satışı da tüm bilet satışlarımızda olduğu gibi 'Bilet Satış Sistemi' kuralları çerçevesinde yapılmıştır: Bilet Satış Sistemimiz, yolcularımızdan gelen talepler ve sosyo-kültürel olgular dikkate alınarak yapılandırılmıştır. Trendeki pulman koltuk kapasitesinin yüzde 10'u pozitif ayrımcılık yapılarak tek kişi seyahat eden bayanlara ayrılmaktadır. Bu uygulama demiryollarının yolcu taşımacılığına başladığı günden bu yana aynı şekildedir. Diğer taraftan, tüm yolcu trenlerinde bulunan pulman tipi koltuklarda aynı anda yapılan satışlarda cinsiyetlere bakılmaksızın bilet verilmekte, ancak ayrı zamanlarda birbirinden bağımsız yapılan satışlarda bay yanına bay, bayan yanına bayan yolcu satışı yapılmaktadır. Ayrıca, interaktif satış kanallarımızdan (internet, mobil, çağrı merkezi) bilet alan yolcularımız, vagon haritasını görüp, vagon ve yer seçerek seyahat edebilmektedir. Tüm yolcu trenlerimize yapılan satışlarda, 'koltuk haritaları' kamuoyu ile paylaşılmakta ve istenildiği zaman da incelenebilmektedir. Bunun yanı sıra, ayrı zamanlarda birbirinden bağımsız yapılan bilet satışlarında bayan yanına bayan, bay yanına bay uygulaması sadece trenlerde uygulanmamakta, şehirlerarası otobüs firmaları da bayan yanına bayan bilet satış sistemini uygulamaktadır."