Anlaşmanın en kısa sürede inceleneceğini belirten Rus parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması’nın Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Andrey Krasov, anlaşmayı onaylamanın fazla zaman almayacağını söyledi. Rus milletvekili, bu anlaşmanın, Rusya’nın jeopolitik oyuncu olarak Ortadoğu’ya döndüğü anlamına geldiğini ifade etti.
‘RUS GEMİLERİNE HİZMET VERECEK’
Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Viktor Ozerov da Tartus üssünün amacının askeri operasyonlar değil, Akdeniz’deki Rus savaş gemilerine hizmet vermek olacağını kaydetti.
Anlaşmaya göre Rusya, tüm savaş gemilerinin üsse giriş yapabilmesi için deniz dibini derinleştirebilecek. Üsteki yapıları onarma, inşa etme ve yıkma hakkını da alan Rusya, savaş gemilerine hizmet sağlanması için gereken her türlü ekipmanı da yerleştirebilecek.
‘KARAYI SURİYE, DENİZ VE HAVAYI RUSYA KORUYACAK’
Üssün kara sınırlarını koruma görevini Suriye ordusu üstlenirken deniz sınırlarının korunması ve hava savunması Rusya’ya ait olacak. Ayrıca Rusya, Tartus limanının korunması ve savunması için üs dışına seyyar gözetleme noktaları yerleştirebilecek.
Anlaşma, taraflar çıkma talebini dile getirmediği sürece otomatikman 25 yıllığına uzatılacak.
RUSYA, ALTYAPI VE GAYRİMENKULÜ ÜCRETSİZ KULLANACAK
Suriye’nin Tartus’taki askeri faaliyetle ilgili Rusya’ya karşı hiçbir suçlamada bulunmayacağı belirtilirken, Rusya’nın Tartus üssündeki altyapıyı ve gayrimenkulü tamamen ücretsiz olarak kullanacağı aktarıldı.