Astana’da 23 Ocak’ta düzenlenmesi planlanan görüşmelerde ‘anayasa temelinde’ her konunun tartışılacağını söyleyen Esad, “Çünkü bu hükümet ve muhalefet ya da hükümet ve terörist gruplarla ilgili değil, Suriye’nin geleceğini tarif etme hakkına sahip tüm Suriye vatandaşlarıyla ilgili” ifadesini kullandı.
You can watch President #Assad 's #Interview with Japanese #TBS TV channel, on the following link..https://t.co/Q8jzbYR3q6
— Syrian Presidency (@Presidency_Sy) January 20, 2017
“Bizim anayasamızda geçiş hükümeti diye bir şey yok. Suriye’de değişik siyasi parti ve oluşumlardan kalıcı bir hükümetiniz olabilir. Bizim teklifimiz bu” diyen Esad şöyle devam etti:
“Ve evet bizim ulusal birlik hükümeti dediğimiz bu hükümete katılmak isteyen olursa, bu Suriye içinden ve dışından tüm partiler için sürdürülebilir. Bu hükümetten sonra, milletvekili seçimleri ya da parlamento seçimlerinden bahsedebiliriz. Bunun ardından da seçim sonuçlarına uygun olarak bir başka hükümet gelecektir.”
‘ERKEN SEÇİM MASADA DEĞİL’
Esad, istifa edip etmeyeceği yönündeki soruya ise şu yanıtı verdi:
“Devlet başkanının istifası ya da görevine devam etmesi ulusal bir konu, tüm Suriyelileri ilgilendiriyor. Çünkü Suriye devlet başkanı doğrudan halk tarafından seçiliyor; devlet başkanını seçme hakkı hükümete ait değil, muhalefetin hakkı değil, tüm Suriyelilerin hakkı. Kim başkanın gitmesini istiyorsa, sandığa gidip “Biz bu adamı istemiyoruz” diyebilir.”
“Seçim ya da erken seçim –ki şu anda masada değil- düzenlersek, bu benim gitmem ya da kalmamın söylenmesinin tek yolu. Tekrar söylüyorum, ben bu sorunun nedeni değilim” diyen Esad, devlet başkanı olarak ülkesine yardım etmek için kaçmak yerine Suriye’de kaldığının da altını çizdi.