İletişim alanında iki ülkenin işbirliğini öngören ve İran’ın büyük GDM operatörüne Suriye’de faaliyet lisansı veren anlaşmaları da içeren işbirliğine dair Sputnik’e konuşan İran Dışişleri Bakanlığı Danışmanı Hüseyin Şeyhülislam, ülkesinin her zaman Suriye’ye ekonomiyi canlandırmakta yardımcı olmaya hazır olduğunu belirterek şu değerlendirmelerda bulundu:
‘UMARIZ DİĞER ÜLKELER DE KATILIR’
Barış sürecinin başlamasıyla bu anlaşmaların uygulanmasının, Suriye sakinlerinin parlak geleceğini inşa etmeye yönelik ilk ekonomik yardımımız olacağı öngörülüyor. Umarız diğer ülkeler de bu yapıcı ve önemli işe katılır. Üstelik İran için bu konuda büyük potansiyel söz konusu, başta ekonomik ve ticari alanında işbirliği güçlendirilecek”.
’82 ÜLKENİN ÇABALARIYLA SURİYE’YE SOKULAN TERÖRE YÖNELİK MÜCADELE SÜRÜYOR’
İran Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden Dr. Muhammed Ali Mohtadi de imzalanan anlaşmaların kapsamlı nitelik taşıdığını belirterek bu konuyla ilgili şu yorumda bulundu:
“Suriye’de 6 yıldır savaş var. Bu ülkenin hükümetini ve devlet başkanını devirmek amacıyla 82 ülke çabalarıyla buraya sokulan teröre karşı mücadele yürütülüyor. Elbette bu 6 yıllık savaş askeri, sosyal ve insani alanları etkiledi. Ülke, yabancıların meşru hükümeti devirme planına engel olmak için çok büyük kayıplar verdi, harcamalar yaptı. Bu planı başlatanlar ABD, İsrail ve bazı Arap ülkeleri.
‘SOSYAL, KÜLTÜREL VE EKONOMİK ALANLARI BİRBİRİNDEN AYIRMAK MÜMKÜN DEĞİL’
Elbette bu savaşta ülke ekonomisi yerle bir oldu. Suriye parasının değeri rekor düzeye kadar düştü. Bu yüzden en önemli görev, Suriye’nin kapsamlı olarak onarılması. Askeri savunma sektörü de yardıma ihtiyaç duyuyor. İmzalanan anlaşmalar öncelikle kısa ve uzun vadede Suriye ekonomisine yardımı öngörüyor. Ama İran işletmeleri için de büyük yarar var. Unutulmaması gereken önemli nokta, bugünkü koşullarda Suriye’de askeri, sosyal, kültürel ve ekonomik alanların birbirinden ayrılmasının mümkün olmaması. Tüm bu alanlar birbirine bağlanmış durumda. İran, Rusya ve Suriye’nin diğer gerçek dostlarının aktif yardımı sayesinde bu ülke bu savaşta ayakta kalmayı başardı.”