Dönemin Erzincan başsavcısı İlhan Cihaner'in de yargılanıp beraat ettiği ‘Erzincan Ergenekonu' diye bilinen davanın ‘gizli tanık Efe'si, eski İliç savcısı Bayram Bozkurt, ‘örgüt adına suç' kapsamında tutuklandığı ‘FETÖ/PDY' yapılanması hakkında önemli bilgi vereceğini söyleyip tahliye talep etti. Bir başka ‘FETÖ' soruşturmasından ötürü tutukluluğu devam edecek Bozkurt'un tahliye talebini kabul eden mahkeme, ‘milli güvenlik' gerekçesiyle duruşma içeriğini gizleme kararı aldı.
Bozkurt'la birlikte yargılanan diğer sanıkların 23'er yıl hapis cezası almasına ve daha önce firar etmiş olmasına rağmen Bozkurt'un yargılama devam ederken tahliye edilmiş olmasını CHP Milletvekili İlhan Cihaner şu sözlerle değerlendirdi: ‘ Bu tarz profillerin yeniden kullanılıyor olması vahim. Bu şahıs umarım yine birilerinin canını yakmaz. Ancak böyle bir tahliye cemaat yargılamasının kullandığı yöntemlerle yargılamaların yapıldığını gösteriyor' dedi.
Bozkurt'un ifadesinin gizli alınıp devlet sırrı ve milli güvenlik gerekçesiyle eksik bir şekilde dosyaya konulmasını da eleştiren Cihaner, ‘Türkiye yargı tarihinde bir ilke daha imza atılıyor. Yargılama aşamasında bir ifadenin gizlenmesinin örneği daha önce yok' dedi. Cihaner, CMK'ya göre ifade alım işlemi sırasında tarafların soru sorma hakkının da gizlice yapılan bu ifade alma işlemiyle çiğnendiğini sözlerine ekledi.
‘KOKTEYL ÖRGÜTLE TERÖRLE MÜCADELEDE BAŞARILI OLAMAZSINIZ'
FETÖ yargılamalarının da sağlıklı bir şekilde yürütülmediğinin altını çizen Cihaner, ‘ Çok farklı tabanları ve bağlamları olan örgütleri bir torbaya atıp ‘kokteyl örgüt' şeklinde değerlendirmek ve yargılamaları da buna göre yapmak gerçeğin ortaya çıkmasına engelleyen bir durumdur. Bu yöntemle, farklı tabanları olan bu örgütlerle mücadele edilmesi de mümkün değildir' dedi.
‘X BAKANIN ONDA BİRİNİ YAPAN VATANDAŞ TUTUKLU'
Cihaner, Trabzon'da FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan bir kişinin, gözaltındayken işkenceye maruz kaldığı iddiasıyla Trabzon Başsavcılığı'na yaptığı şikâyetin, savcı tarafından 667 sayılı KHK gerekçe gösterilerek reddedilmesini de değerlendirdi. Milletvekillerinin dokunulmalıklarının kaldırıldığı bir ortamda, böyle bir dokunulmazlık zırhının kabul edilemez olduğunu söyleyen Cihaner, ‘Bu karar hukukun, aklın, vicdanın terk edilmesi anlamına gelir. İşkenceye dokunulmazlık zırhı binlerce Kenan Evren yaratmak demektir' ifadelerini kullandı.
Savcılık kararında, "bu kanun hükmünde kararname kapsamında karar alan ve görevleri yerine getiren kişilerin bu görevleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğunun bulunmadığının belirtildiği, bu nedenle iddia konusu eylem nedeniyle şikâyetçi olunanlar hakkında kovuşturma yasağı bulunduğu anlaşılmakla, kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi" denilmişti.