AB'den ayrılma kararı alan İngiltere'nin Başbakanı Theresa May, 12 maddelik 'Brexit' planını açıkladı. 'Kısmi' üyelik istemediklerini vurgulayan ve "AB'den ayrılıyoruz ama Avrupa'dan ayrılmıyoruz" diyen May'in açıkladığı 12 madde şöyle:
- Her alanda kesinlik sağlayacağız.
- Avrupa Birliği'nden ayrılmak, kanunlarımızın Westminster, Edinburgh, Cardiff ve Belfast'te yapılacağı anlamına geliyor.
- Güçlü bir İngiltere, Birleşik Krallık'ın dört ulusu arasındaki kıymetli birliğin güçlendirileceği anlamına geliyor.
- İrlanda Cumhuriyeti ile Ortak Seyahat Bölgesi'nin korunmasına izin verecek pratik bir çözüm üreteceğiz.
- Brexit, Avrupa'dan İngiltere'ye geleceklerin sayısının kontrol edilmesi anlamına gelmeli.
İngiltere'de yaşayan AB vatandaşlarının ve diğer üye ülkelerde yaşayan İngilizlerin haklarının olabildiğince erken güvenceye alınmasını istiyoruz.
Hükümetimiz sadece Avrupa mevzuatındaki işçi haklarını korumayacak, onların üzerine eklemeler yaparak geliştirecek.
Ortak pazarda kalmak istemiyoruz. Bunun yerine AB ile serbest ticaret anlaşmasına varmak istiyoruz. Bu anlaşma, mevcut ortak pazar düzenlemelerini içerebilir.
Birleşik Krallık'ın ortak ticari politikanın ya da ortak dış gümrük ücretinin parçası olmasını istemiyorum. Tüm bunlar, ülkelerle kapsamlı ticaret anlaşmaları yapmamızı engelleyen Gümrük Birliği'nin ögeleri. AB ile gümrük anlaşması yapmamızı istiyorum. Bu yeni bir gümrük anlaşması anlamına da gelebilir ya da Gümrük Birliği'nin kısmi üyesi olmak anlamına da gelebilir. Bu konuda fikirlere açığım.
Avrupalı partnerlerimizle büyük bilim, araştırma ve teknoloji girişimlerindeki işbirliğimizi sürdürecek anlaşmaları memnuniyetle karşılayacağız.
Suç ve terörle mücadelede, dış ve savunma politikalarında Avrupalı müttefiklerle yakından çalışmanın sürdürülmesi.
Birleşik Krallık, AB kuruluşları ve AB üyesi ülkelerin çıkarı bakımından Brexit uygulamasının sistemli yürütülmesi.
British PM May tells the world's ambassadors we are "not holding on to bits of #EU membership". /via @Peston #Brexit pic.twitter.com/to5cJF2W6q
— Yannis Koutsomitis (@YanniKouts) January 17, 2017
Bu arada May, nihai anlaşmanın İngiliz parlamentosunda son kez oylanacağını da açıkladı.