AK Parti'nin MHP desteği ile TBMM gündemine getirdiği Türkiye'nin yönetim sistemini değiştiren 18 maddelik Anayasa değişiklik teklifinin TBMM Genel Kurulu'ndaki 1.tur görüşmeleri 9 Ocak Pazartesi günü başladı. TBMM anayasa değişiklikleri için aralıksız 7 gün mesai yaptı.
1.TURA DAMGA VURAN KAVGA, ISIRDI İDDİASI VE DÜŞÜNEREK OY KULLANMA
AÇIK OY ANAYASA İHLALİ TARTIŞMASI
EVET CEPHESİNDE İLK 4 MADDE KRİZİ
GEÇSE DE GEÇMESE DE ERKEN SEÇİM Mİ?
EN DÜŞÜK OYLAR MADDELERE GEÇİŞ İLE 7. VE 8. MADDELERDE
2.TUR GÖRÜŞMELER ÇARŞAMBA GÜNÜ BAŞLIYOR
330 KABUL OYU ÇIKMAZSA DÜŞÜYOR
İkinci turda, teklifin tümü ve maddeleri görüşmeye açılmıyor. Yani milletvekilleri maddeler üzerinde konuşma yapamıyor. Sadece maddeler üzerinde verilen değişiklik önergeleri görüşülecek, birinci turda üzerinde değişiklik önergesi bulunmayan bir madde hakkında ikinci turda önerge de verilemeyecek. İkinci tur, Anayasa değişikliği teklifinin TBMM'de kabul edilmesi için belirleyici olacak. İkinci turda, 330'un altında oy alan madde tekliften düşecek. Teklifin tamamının oylamasında da kabul oylarının 330'un altında kalması halinde anayasa değişiklik teklifi tamamıyla düşecek.
CHP ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURACAK
Anayasa değişikliği ile sistemin değil rejimin değişeceğini ifade eden CHP ise, Anayasa Mahkemesi'ne başvurmaya hazırlanıyor. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bu konudaki kararlarını "Ortaya çıkan tüm ihlalleri, tüm teknolojinin ve hukukun, İçtüzüğün tanıdığı tüm olanakları kullanarak tespit edeceğiz ve bunu günü geldiğinde Anayasa Mahkemesine taşıyacağız. Eğer bu düzenleme açık oylarla, takip edilen oylarla, gözlemcilerle, baskıyla alenileştirilir ve 330'u geçerse Anayasa Mahkemesine gidip bu düzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenmesi ve iptalini sağlayacağız. Anayasa Mahkemesinin 2010 yılında verdiği karar son derecek net. ‘Ben ihlalin ikinci turda olduğuna bakarım ve sayının sonucu etkileyecek olmasına bakarım' diyor Anayasa Mahkemesi" sözleriyle anlattı. Özel, Anayasa Mahkemesi'ni şekil yönünden de anayasa yazım tekniği açısından da başvuracaklarını belirtti.
KABUL EDİLİRSE MART SONU NİSAN BAŞI REFERANDUM
Anayasa değişiklik teklifinin TBMM'de 330 —367 oy arasında kabul edilmesi referandum anlamına geliyor. Bu teklifinde TBMM'de referandum çoğunluğuyla kabul edilmesi halinde Türkiye Mart ayının sonu ya da Nisan ayı içinde referanduma gidecek. Teklifin halk oylamasında kabul edilmiş sayılması için de kullanılan geçerli oyların yarısından bir fazlasının "evet" olması gerekecek.
DÜZENLEMELER NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?
Anayasanın, seçim kanunlarında yapılan değişikliklerin, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmayacağına dair hükmü, değişiklik yürürlüğe girdiği tarihten sonra birlikte yapılacak ilk milletvekili genel seçimi ile Cumhurbaşkanı seçimi için uygulanmayacak.
"Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesileceğine" dair hükmün kaldırılması, değişikliğin yayımı tarihinde, mevcut anayasada Bakanlar Kurulu, sıkıyönetim, tasarı, kanun hükmünde kararname, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ibarelerinin kaldırılmasına dair değişiklikler de TBMM ve Cumhurbaşkanı seçimleri sonucunda Cumhurbaşkanının görevi başladığı tarihte yürürlüğe girecek.
Milletvekili sayısının 600'e çıkarılması, TBMM seçimleri ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin 5 yılda bir aynı gün yapılması, Cumhurbaşkanı adaylığı ve seçimine ilişkin değişiklikler, birlikte yapılacak ilk TBMM ve Cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin takvimin başladığı tarihte yürürlüğe girecek.