Avrupa’nın, Suriye krizinin çözümü ve Suriyelilere yardım etme konusunda niyetleri ne kadar samimi? Bugünkü toplantıdan nasıl bir sonuç çıkabilir?
Konuyla ilgili Sputnik’e konuşan Ankara Ufuk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı, Saadet Partisi Genel Başkan Danışmanı, eski milletvekili Prof. Dr. Oya Akgönenç Muğisuddin şu değerlendirmelerde bulundu.
Avrupa’nın, Suriye ile ilgili tutumunda enteresan bir değişim görüyoruz. Savaşın ilk yıllarında Avrupa ön plandaydı. Fakat üstünden altı yıl geçince Avrupa’nın hiç de başarılı olmadığını gördük. Avrupa şu anda Suriye’de, ama orada ne yapıyor, orası pek belli değil.
Şu anda devrede daha çok Rusya ve Türkiye var. AB ülkeleri bundan çok rahatsız. Şimdi bir Avrupa toplantısı yapıyorlar. Ne konuşacaklar? Yardımlar. Güzel. Yardımların yapılması için ilk önce ülke tamamında ve tam ateşkesin olması lazım. Ateşkesin olması için de onların sürekli olarak çeşitli gruplara sattıkları silahların durması lazım ve bir de hakikaten kendilerinin göndereceği bazı insani yardımların olması lazım. Şu anda gönderiyorlarsa, ben bunu hiç duymadım, görmedim, neredeler bu yardımlar?
Burada başka bir şeye dikkat etmek lazım. Şimdi Avrupa’da büyük bir mülteci sıkıntısı var. Özellikle Suriye ve Irak’tan gelen insanların Avrupa’da olmasından hiç hoşlanmıyorlar. Avrupa’da yükselen bir xenofobia, islamofobia mevcut. Her ne kadar Suriye’den gelenlerin büyük bir kısmı Hıristiyan olsa da.
Öte yandan Avrupa’dan şöyle manzaralar da geliyor: Sığınmacılar donuyor, ama Avrupalıların hiç umurunda değil, veyahut adam orada hasta, gelip ona tekme atıyorlar. Yani Avrupa’da insani duyguların çok azaldığını, insani yardım hissinin zayıfladığını görüyoruz. Artık mültecileri, yardım edilmesi gereken insanlar olarak değil, onları kendilerine düşman olarak görüyorlar, kendi ekmeğini paylaşacak bir tehlike olarak görüyorlar. Dolayısıyla Avrupa, hem içte hem dışta bir değişimden geçiyor. Bugünkü toplantı, çok iyi bir niyet. Fakat niyetin ötesine geçemeyeck gibime geliyor. Yani pratik bir sonuç doğuramaz.