Ancak ne İsrail ne de Filistin temsil ediliyor.
Konferans, İsrail-Filistin ihtilafının iki devletli çözüm vizyonu çerçevesinde sona erdirilmesi ve bölgede adil, kalıcı ve kapsamlı barışın tesis edilmesine yönelik çabalara ivme verilmesi amacıyla düzenleniyor.
Konferansta geçen ay BM Güvenlik Konseyi'nde alınan ve İsrail'e Filistin bölgelerinde Yahudi yerleşim yerleri inşa etmeye son vermesi çağrısında bulunan kararın da desteklenmesi bekleniyor. 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'nin 14 üyesi lehte, ABD ise çekimser oy kullanmıştı. Karar, İsrail'in tepkisine yol açmıştı.
Barış süreci 2014 yılından bu yana sekteye uğramıştı.
NETANYAHU: KONFERANS HİLELİ
Filistin tarafı gelişmeyi olumlu karşılarken, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu konferansı Yahudi devletine karşı 'hile' yapmakla suçladı.
Netanyahu "Konferansta Filistinliler ve Fransız destekçileri tarafından ek İsrail karşıtı duruşları kabul etmek için hile yapıldı. Bu barışı geriye götürüyor" dedi.
AYRAULT: TRUMP İSRAİL'DEKİ BÜYÜKELÇİLİĞİNİ KUDÜS'E TAŞIRSA 'CİDDİ SONUÇLARI' OLUR
Bunun 'imkansız' olduğunu söyleyen Ayrault "ABD Başkanı olduğunuz zaman bu konuda bu kadar inatçı ve tek taraflı bir görüşe sahip olamazsınız.Barış içim uygun koşulları yaratmayı denemelisiniz" dedi.
Filistin tarafı Trump'ın ABD Başkanı olarak göreve resmen başlamasının ardından yaşanabilecek gelişmeler nedeniyle endişeli.
ABD'nin İsrail'deki büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıyacağını söyleyen Trump'ın açıklamalarından rahatsız olan Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Cumartesi günü Vatikan ziyareti sırasında bunun iki devletli çözüm çabalarının sonunu getireceğini dile getirmişti.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry geçen ay İsrail ve Filistin arasındaki sorunun aşılması için iki devletli çözüm çağrısında bulunmuş, İsrail Başbakanı Netanyahu da Kerry'yi sert şekilde eleştirmişti.
Ancak Trump BM'nin kararına hararetle karşı çıkmış ve "Benden daha İsrail yanlısı birisi yoktur" demişti. Trump'ın İsrail büyükelçisi olarak tercih ettiği David Friedman da "İsrail'in ebedi başkenti Kudüs'te" çalışmayı dört gözle beklediğini söylemişti.
Filistin'i şimdiye kadar 130'dan fazla ülke bağımsız devlet olarak tanıdı. Filistin ayrıca 2012 yılında da BM'de ABD'nin itirazlarına rağmen gözlemci ülke statüsü elde etti. Bu statü, Filistin'in uluslararası toplum tarafından da resmi olarak tanınmasını sağladı.