MİT, 10 madde halinde sıraladığı tespitlerinde daha önce de basına yansıdığı gibi programın Google Play’de 2014 yılının başlarında kullanıma sunulduğu ve 2016 yılının ilk aylarına kadar çeşitli versiyonlarla kullanıldığını hatırlattı.
Toplamda 200 bini aşkın kullanıcısının olduğu uygulamanın kriptolu anlık mesajlaşma, kriptolu sesli görüşme, grup mesajlaşmaları, dosya paylaşımı, e-posta iletimi, arkadaş ekleme özelliklerinin olduğu ifade edildi.
ByLock’ta diğer birçok mesajlaşma uygulamasında olduğu gibi telefon numarası ya da ad-soyad ile arama yapılarak üye eklenilemediğini belirten MİT, bunun yerine uygulamaya kayıt olurken ‘Kullanıcı Adı (Kodu/ Rumuzu)’ olarak isimlendirilen şahsa özel kodun girilmesinin gerektiğini belirtti.
MİT raporunda, şu ifadelere yer verildi: “Uygulama üzerinden telefon numarası veya ‘ad soyad’ bilgileriyle arama yapılarak kullanıcı eklenmesine imkan bulunmamaktadır. Diğer taraftan, ByLock’da, muadil veya yaygın mesajlaşma uygulamalarında bulunan; telefon rehberindeki kişilerin uygulamaya otomatik olarak eklenmesi özelliği bulunmamaktadır. Kullanıcıların birbirleriyle ByLock uygulaması üzerinden iletişime geçebilmeleri için tarafların birbirlerinin ‘Kullanıcı Adı/Kodu’ bilgilerini bilmeleri ve her iki tarafın diğerini arkadaş olarak eklemesi gerekmektedir.”
MİT, mesajlaşma programlarının genelde sosyal çevreyle günlük ve çoğunlukla rutine dair iletişime yönelik olduğunu belirtirken, “ByLock uygulamasındaki iletişim ağı ve içerikler incelendiğinde ise, örgütsel amaç ve temalı bir kullanım görülmektedir” tespitinde bulundu.