AA Editör Masası toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeybekçi şu açıklamaları yaptı:
(Döviz kurundaki artış) Merkez Bankası'nın elinde çok fazla enstrüman ve yaklaşım vardır. Genel itibarıyla Merkez Bankası'ndan birilerinin beklediği, yapmasını istedikleri yaklaşım piyasaya döviz satarak müdahale etmesidir. Benim görüşüm bu yanlış bir yaklaşımdır. Daha başka enstrümanlar vardır. Merkez Bankası'nda Türkiye'ye karşı harekete geçilen bu spekülatif yaklaşıma karşı müdahale edecek güç vardır, enstrümanlar vardır ve çok güçlü şekilde bunların gereğini yapabilecek durumdadır. Bunun Türkiye için bir risk oluşturmayacağını düşünüyoruz çünkü gerekçesi yok. Merkez Bankası'nın eli kolu bağlı değil.
Önümüzdeki dönemde bu dalgalanma ve spekülatif hareketlerden ümidin kesilmesiyle tekrar Türk lirasının normal seyrine döndüğünü göreceğiz. (Türk lirasının negatif ayrışması) Biter, bitmemesi için bir neden yok.
'DÜNYANIN EN BÜYÜK 16. EKONOMİSİ'
- Türkiye ekonomik anlamda çok güçlü bir ülkedir. Dünyanın en büyük 16. büyük ekonomisinden bahsediyoruz. Etrafımızdaki ateş çemberine, algı operasyonlarına rağmen Türk bankacılık sistemi 23-24 Avrupa ülkesinden daha iyi.
'TÜRKİYE 2 HANELİ ENFLASYON RAKAMI GÖRMEYECEK'
- Türkiye asla 2 haneli enflasyon rakamı görmeyecektir. Şu andaki seviyenin en önemli etkilerinden birisi kurdaki oynaklıktan kaynaklanan geçici durum. Kur bunu bir kere yapar, devamlı böyle enflasyonu tetiklemez. Arttığı anda seviyeyle ilgili bir nokta oluşur, sonra baz etkisini yavaşça kaybeder ve tekrar istediğimiz yere doğru hızlıca gelir.
- Son çeyrekte ihracatın büyümeye katkı verdiğini göreceğiz. İç piyasayla ilgili içerideki tüketimle ilgili de olumlu katkının biraz daha arttığını, kamu yatırımlarıyla ilgili de son çeyrekteki olumlu etkinin biraz daha farklılaşacağını göreceğiz. Bütün bunları aldığımız zaman geçen yılın son çeyrek büyümesi istediğimiz seviyelerde olacaktır.