Anayasa değişikliğini TBMM'de 317 sandalyesi bulunan AK Parti ve 39 sandalyesi bulunan MHP destekliyor.
Teklifin ilk oylamasına AK Parti'den, oy hakkı olmayan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Genel Kurul oturumunu yönettiği için TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın ve mazeret bildiren Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan; MHP'den de Zihni Açba katılmadı. MHP'den İstanbul Milletvekili Atilla Kaya, Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Isparta Milletvekili Nuri Okutan, Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir ise Anayasa değişikliği ile getirilen düzenlemelere karşı olduklarını ve oylamada ‘hayır' diyeceklerini açıklamıştı.
9 FİRE GÖZLENİYOR
CHP ve HDP ile Bağımsızlardan Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ile Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ Anayasa değişikliğine karşı olduklarını açıklamıştı.
HDP oylamaya katılmadı. TBMM'de 133 sandalye ile temsil edilen CHP'den Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Tunceli Milletvekili Gürsel Erol, Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, Hatay Milletvekilleri Birol Ertem, Hilmi Yarayıcı, İstanbul milletvekili Sencer Ayata oylamaya katılmayan isimler oldu. Bu durumda hayır cephesinden 126 CHP'li, 2 bağımsız olmak üzere 128 milletvekili oylamaya katılmış oldu.
5 MHP'linin de ‘ret' oyu verdiği dikkate alındığından hayır cephesinde yer alan vekil sayısı 133 oluyor. Oylamada ret oylarının 134 olduğu dikkate alındığında, evet cephesinde yer alan 1 vekilinin oylamada ‘hayır' oyu kullandığı değerlendiriliyor. TBMM kulislerinde 2 çekimser, 5 boş ve 1 geçersiz oy da dikkate alındığında anayasa değişikliklerine ikna olmayan bu nedenle de evet oyu kullanamayan vekillerin sayısının 9 olduğu konuşuluyor.