Bazı hükümet yetkililerinin "ABD destek vermiyorsa neden İncirlik'i kullanıyor?" dedikleri belirtilirken, Ankara'nın üssü bir koz olarak kullandığı değerlendirmeleri de gündemde.
Öte yandan ABD basınında, İncirlik'in kendilerine kapatılması durumunda Washington'ın alternatifsiz olmadığı belirtiliyor.
İncirlik'in alternatifi kısa sürede bulunabilir mi, yoksa Ankara düşük tondaki tepkisini bir adım ileriye taşıyıp üssü ABD'nin kullanımına kapatırsa Washington için önemli bir sorun ortaya çıkar mı?
'YUNANİSTAN TERCİH EDİLMEZ, ROMANYA'YA RUSYA SERT TEPKİ GÖSTERİR'
İncirlik'te nükleer silahlar bulunduğunu anımsatan Er, ABD'nin İncirlik'in alternatifini sadece NATO üyesi ülkelerde bulabileceğini ancak Atina-Ankara hattında yeni bir gerilimi tetiklemesi ihtimali nedeniyle İncirlik'ten yürütülen operasyonların Yunanistan'a taşınmasının tercih edilmeyeceğini söyledi.
Er'e göre, en yakın alternatif Romanya olabilir ancak bu yönde bir girişim ihtimali, Rusya'yı provoke edeceği ve sert tedbirler almaya iteceği için zor.
ABD'nin İncirlik'te 2 bin 500 kadar askeri personeli, çok sayıda uçağı ve nükleer silahları bulunuyor.
Er, İncirlik üssüyle ilgili tartışmaların siyasi olduğunu belirterek, ABD öncülüğündeki güçlerin koalisyon olmanın gereklerini yerine getirmediğini ancak Türk Hava Kuvvetlerinin El Bab'da devam eden operasyon için olanakları bulunduğunu vurguladı. Ankara'nın destek istemesini siyasi bir manevra olarak gördüğünü kaydeden Er, ABD'nin YPG'ye yardımlarının da tepki yarattığını söyledi.
Er, ABD'nin Ortadoğu'da kullanabileceği üsler bulunduğunu ancak İncirlik'in NATO üyesi bir ülkenin topraklarında yer almasının önem taşıdığını belirterek "Irak Kürdistan'ı özerk bölgesinde veya Katar'da, Suudi Arabistan'da, Ürdün'de yani Ortadoğu ülkelerinde İncirlik alternatifi bir askeri tesis ya da üs kurulması bana mantıklı gelmiyor. İncirlik'in varlığı, bulunduğu yerden çok NATO üyesi bir ülkenin topraklarında olmasından kaynaklanıyor ki gerektiğinde nükleer bazı yeteneklerin üslenmesine olanak versin. Bence İncirlik'in en önemli tarafı bu" dedi.
ABD BASININDA 'SEÇENEĞİMİZ VAR' VURGUSU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanlarından Şeref Malkoç 'terör örgütüne destek veriyor' dediği ABD'ye İncirlik üssünün kapatılabileceği iddiasını dile getirdi.
Erdoğan, Malkoç'un şahsi düşüncelerini ifade ettiğini belirtse de, nabız yoklaması olarak görülmesi nedeniyle, İncirlik'in yerine hızlı bir şekilde üs bulunabileceğine ilişkin haberler dikkat çekti.
Devlet ajansı Amerika'nın Sesi'nde Şubat 2016'da yayımlanan "ABD İncirlik Üssü'ne alternatif arar mı?" başlıklı haberde Washington'ın seçeneksiz olmadığı belirtilirken, Türkiye'nin bu yönde atacağı bir adımın 'ciddi sonuçları' olacağı uyarısı yapıldı.
Haberde görüşlerine yer verilen Washington'ın eski Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, ABD'nin İncirlik üssünden taşınabileceğini ve bunun için hem Ortadoğu'da hem NATO üyesi olan Avrupa ülkelerinde yerler bulunduğunu ve yeni bir üs kurmaya ihtiyaç duymayacaklarını belirtiyordu.
Pearson, İncirlik'teki nükleer silahlar için ise "ABD her ne tür silahı varsa alır götürür" diyordu.
'YUNANİSTAN'DA KONU GÜNDEMDE ANCAK GERİLİM YARATIR'
"Yunanistan'ın bazı bölgelerinde yeni üsler kurulması konusu yıllardan beri gündemde. Fakat ben Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye ile Yunanistan'ı daha fazla birbiriyle problemlere yöneltecek bir girişimden özellikle kaçınmak isteyeceğini düşünüyorum. Biliyorsunuz, şu an çok fazla gündeme gelmese de, 7'ye 10 bir oran vardır askeri satışlarda, silahlanmada, modernizasyonda. Dolayısıyla Yunanistan'da ABD'nin yeniden Türkiye'nin aleyhine, Yunanistan'ın avantajını sağlayabilecek bir stratejik üstünlük girişimi olacağını düşünmüyorum."
'ABD İÇİN ALTERNATİF ROMANYA OLABİLİR ANCAK RUSYA'NIN SERT TEPKİSİYLE KARŞILAŞIR'
"Gün geçtikçe Romanya'daki ABD varlığının derinleştiğini hepimiz biliyoruz. Özellikle Rusya'ya da yakın olması, Karadeniz'e doğrudan çıkış olanaklarının bulunması ve şu an Montrö anlaşmasının da delinmesi için sürekli hem NATO üyeleri arasında hem de uluslararası arenada bu konunun Türkiye üzerinde baskı yapılması bunu güçlendiriyor. Ancak şu an çok stratejik bir dönüş noktası olan Kıbrıs görüşmelerinin İncirlik'le de çok bir bağı olabileceğini düşünüyorum. Eğer Kıbrıs görüşmelerinin sonunda Türkiye'nin garantörlüğü kalkarsa, ABD'nin yeni İncirlik üssünün yeri belirlenmiş demektir."
Füze kalkanı görüşmeleri esnasında Romanya'da askeri üs konusunun da gündeme geldiğini belirten Er "ABD son dönemde bunun yanında ayrıca İncirlik'e alternatif daha kapsamlı bir üs kurmayı dener mi? Bunu deneyeceğini düşünmüyorum çünkü Rusya'yla çok daha fazla çatışmaya götürecek, Rusya'yı çok daha fazla NATO'ya karşı sert tedbirler almaya provoke edebilecek bir gelişme olacaktır" dedi.